Αγωγή κατά των απεργών λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά αποφάσισε να υποβάλει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σε συνεργασία με ορισμένες από τις καίρια πληττόμενες εξαγωγικές επιχειρήσεις-μέλη του, με αίτημα να κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική.
Αγωγή κατά των απεργών λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά αποφάσισε να υποβάλει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σε συνεργασία με ορισμένες από τις καίρια πληττόμενες εξαγωγικές επιχειρήσεις-μέλη του, με αίτημα να κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική.
«Ο επιχειρηματικός κόσμος της Μεσσηνίας, αλλά και όλοι οι επιχειρηματίες της χώρας, παρακολουθούν με αγανάκτηση τα διαδραματιζόμενα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Καραμπάτος.
«Οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι έχουν και πάλι παραλύσει κάθε οικονομική δραστηριότητα. Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι τεράστιος», πρόσθεσε.
«Οι εξαγωγείς αυτοί μιλούν με απόγνωση για την οικονομική τους καταστροφή, την καταστροφή δηλαδή όχι μόνο των προς εξαγωγή προϊόντων τους, αλλά και των οικονομικών τους σχέσεων με τους οίκους του εξωτερικού, τους οποίους τροφοδοτούσαν κατά παράδοση με μεσσηνιακά προϊόντα».
Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου υπογράμμισε πως «ειναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να διαμαρτύρεται και να διεκδικεί την ικανοποίηση εργασιακών του αιτημάτων, μέσω του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας, δεν μπορεί να ασκείται όμως σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και μάλιστα σε βάρος του επιχειρηματικού κόσμου χωρίς περίσκεψη και με πλήρη αδιαφορία και περιφρόνηση για τις συνέπειες».
Τέλος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημειώνει ότι τόσο το Επιμελητήριο Μεσσηνίας όσο και ο επιχειρηματικός του κόσμος, τάσσονται, υπέρ ενός ουσιαστικού, ισότιμου και τεκμηριωμένου διαλόγου.
Πάντως, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά διαχώρισε τη θέση του από την πρωτοβουλία που έχει προαναγγείλει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων για προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας στο λιμάνι.
Σε ανακοίνωσή του σημειώνει αφενός ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στον πόλεμο των ανακοινώσεων, αλλά μόνο σε ουσιαστικές προσπάθειες, και θέτει αφετέρου στην διάθεση του Υπουργείου και του τ. Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Ανωμερίτη την συμμετοχή του «σε εξωδικαστικές διαδικασίες, ώστε να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η κρίση και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο λιμάνι το συντομότερο».
Επαναλαμβάνει πως η δίμηνη παράταση θεωρείται αναγκαία για την συνέχιση του διαλόγου μεταξύ του υπουργείου και των εργαζομένων, καθώς και για την διευθέτηση υπαρκτών ζητημάτων, όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό.
Ο Σύλλος ζητά ακόμη από την κυβέρνηση «διεξαγωγή ενός ουσιαστικού και αποτελεσματικού διαλόγου με την ΟΜ.Υ.Λ.Ε., αλλά με ανοικτό το λιμάνι και με την σαφή διαβεβαίωση για εργασιακή ειρήνη, ενόψει της εορταστικής περιόδου και προκειμένου να αποφευχθούν οι τρομακτικές συνέπειες που καλούνται να επωμιστούν, για άλλη μια φορά, οι ήδη επιβαρυμένες επιχειρήσεις».