Τη δέσμευση της νέας πολιτικής ηγεσίας για αντικατάσταση των παλιών λιγνιτικών μονάδων με καινούργιες τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, συμμετέχοντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Τη δέσμευση της νέας πολιτικής ηγεσίας για αντικατάσταση των παλιών λιγνιτικών μονάδων με καινούργιες τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, συμμετέχοντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέπης με θέμα «Η πολιτεία, οι φορείς και η κοινωνία των πολιτών».
Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο του διήμερου «Κλίμα και πόλη: με το βλέμμα στραμμένο στην Κοπεγχάγη», το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, με την υποστήριξη του Ε.ΚΕ.ΠΕΚ του Παντείου Πανεπιστημίου και τη χορηγία της Τράπεζας Κύπρου.
Όπως ανέφερε η υπουργός, η επιλογή της, στην πρώτη της δημόσια παρέμβαση, να συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης αντί να απευθύνει χαιρετισμό σηματοδοτεί την αναγκαιότητα για διάλογο με φορείς, οργανώσεις, με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τη βιομηχανία, τα εργατικά συνδικάτα αλλά και του ανοίγματος αυτού του διαλόγου στην κοινωνία.
Μεταξύ άλλων, η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα φέρει αλλαγές και στο χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ενημέρωσε ακόμη ότι το Δεκέμβριο μετά από ευρύτατη διαβούλευση θα κατατεθεί προσχέδιο δεσμευτικού Οδικού Χάρτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να ανοίξει θέματα υποδομών, δικτύων, νομοθετικού πλαισίου και εξοικονόμησης ενέργειας.
«Η περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα θα είναι μια οριζόντια πολιτική. Θα είναι μια πολιτική που θα συνδυαστεί με άλλες πολιτικές, ώστε να είναι εφικτή η εξεύρεση των πόρων χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε η υπουργός.
Πρόσθεσε, δε, ότι «η ενέργεια θα υποταχθεί στο περιβάλλον και όχι το αντίστροφο. Η κλιματική αλλαγή δηλώνει τη σύνδεση των δύο και αυτό σηματοδοτεί η συμπερίληψή της στην επωνυμία του νέου Υπουργείου».
Ερωτηθείσα σχετικά με τις θέσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε κατηγορηματικά ότι η χώρα μας θα διεκδικήσει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία.
Υπογράμμισε μάλιστα το ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει σε αυτή την κατεύθυνση ο Ελληνας πρωθυπουργός ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Η κ. Μπιρμπίλη τόνισε, τέλος, ότι η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί αποδεκτή λύση για τη χώρα μας, κυρίως για περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ