Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2000 21:23

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Οι επιφυλάξεις για τα οικονομικά αποτελέσματα της κατασκευάστριας εταιρείας ημιαγωγών Intel, που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, και η συνακόλουθη πτωτική πορεία του Nasdaq είχαν αρνητικό αντίκτυπο στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας και στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, οι σημαντικότεροι δείκτες των οποίων έκλεισαν με απώλειες.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 6.203,2 μονάδες με πτώση της τάξεως του 1,31% σε σχέση με το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και με αρνητικό πρωταγωνιστή τη μετοχή της CMG, η οποία υποχώρησε κατά 15,66%. Σημαντική πτώση σημείωσαν, επίσης, οι μετοχές της Logica και της Freeserve. Oι καπνοβιομηχανίες, αντιθέτως, βρέθηκαν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα οι μετοχές των British American Tobacco και Imperial Tobacco να ενισχυθούν κατά 3,9% και 2,54%, αντιστοίχως.

Μικρότερες ήταν οι απώλειες στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,34% ή 20,89 μονάδες και έκλεισε στις 6.067,15 μονάδες. Οπως ήταν φυσικό, τις συνέπειες από τις ανησυχίες για τα οικονομικά αποτελέσματα της Intel εισέπραξε η ομοειδής εταιρεία Stmicroelectronics, της οποίας η μετοχή έχασε 5,8%, αλλά και άλλες μετοχές εταιρειών της «νέας οικονομίας», όπως η Εquant και η Cap Gemini. Iσχυρές πιέσεις δέχθηκαν, επίσης, και οι αυτοκινητοβιομηχανίες και ιδιαίτερα οι μετοχές της Peugeot και της Renault.

Ανάλογη ήταν και η εικόνα στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης ΧΕΤRA DAX διαμορφώθηκε στις 6.31,71 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 1,44%. Η μετοχή της εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών Infineon είχε τη μεγαλύτερη πτώση και ακολούθησαν οι μετοχές της Siemens, της Adidas-Salomon και της εταιρείας SAP.

Στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ διαμορφώθηκε στις 3.724,26 μονάδες, στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 στις 44.244 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 0,69% ή 4,46 μονάδων, ενώ εξαίρεση αποτέλεσε στη Γενεύη ο δείκτης SMΙ, ο οποίος για άλλη μια φορά έδειξε ότι δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις διεθνείς συγκυρίες κλείνοντας στις 7.611,8 μονάδες, 0,34% υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.