Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009 08:25

Χρυσός: 0,5% κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ

Λίγο πιο κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ – ποσοστό 0,5% - διαπραγματεύθηκε ο χρυσός στην Ασία καθώς η υποχώρηση του δολαρίου αύξησε την όρεξη των επενδυτών για ράβδους χρυσού και για εξασφάλιση της αξίας.

Λίγο πιο κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ – ποσοστό 0,5% - διαπραγματεύθηκε ο χρυσός στην Ασία καθώς η υποχώρηση του δολαρίου αύξησε την όρεξη των επενδυτών για ράβδους χρυσού και για εξασφάλιση της αξίας.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση άγγιξε χθες τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, φθάνοντας στα 1.111,20 δολ. η ουγγιά. Το μέταλλο σημείωσε σήμερα άνοδο στα 1.105,85 δολ. η ουγγιά πριν σημειώσει ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.102,55 δολ. η ουγγιά στις 10:08 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Ο χρυσός για παράδοση Δεκεμβρίου στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) σημείωσε άνοδο έως 0,4% φθάνοντας στα 1.106,20 δολ. η ουγγιά μετά την χθεσινή του αναρρίχηση στα επίπεδα ρεκόρ των 1.111,70 δολ. η ουγγιά.

Φέτος ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 25%, οδεύοντας για ένατη ετήσια άνοδο, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα ανόδου τουλάχιστον από το 1948, καθώς ο Dollar Index υποχώρησε 7,7%. Τα χαμηλά επιτόκια ρεκόρ στις ΗΠΑ τροφοδοτούν την υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος και αυξάνουν τις εικασίες ότι οι ανά τον κόσμο τράπεζες μπορεί και να αντικαταστήσουν κάποια από τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ράβδους χρυσού.

Το Σαββατοκύριακο οι κυβερνήσεις του G20 συμφώνησαν στη διατήρηση των οικονομικών μέτρων στήριξης αλλά και της σιωπηρής αποδοχής της υποχώρησης του αμερικανικού νομίσματος φέτος.

Την εβδομάδα που πέρασε η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αγόρασε 200 τόνους χρυσού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς 6,7 δισ. δολ. αναγκάζοντας τους αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, της Societe Generale και της Barclays Capital να προβλέψουν περαιτέρω αγορές από την κεντρική τράπεζα. Η μέση τιμή του χρυσού ήταν περίπου 1.045 δολ. η ουγγιά, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ την εβδομάδα που πέρασε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Τον Σεπτέμβριο το ΔΝΤ συμφώνησε να πουλήσει 403,3 τόνους χρυσού στο πλαίσιο του σχεδίου για τόνωση των οικονομικών του, αλλά και δανεισμού με μειωμένα επιτόκια των χωρών με χαμηλό εισόδημα. Οι κεντρικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτερες κάτοχοι χρυσού.

Μεταξύ των λοιπών μετάλλων που διαπραγματεύονται στο LME για άμεση παράδοση, το ασήμι υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 17,5525 δολ. ο ουγγιά, η πλατίνα υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 332 δολ. η ουγγιά, στις 9:36 π.μ. στη Σιγκαπούρη.

ΠΗΓΗ: Bloomberg