Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009 18:38

ΑΤΕbank: Aύξηση κερδών στο εννεάμηνο

Στα περσινά επίπεδα, με μια ελαφρά κάμψη της τάξης του 1,6%, διαμορφώθηκε η κερδοφορία του Ομίλου της ATEbank το 9μηνο. Αντιθέτως, η κερδοφορία της μητρικής ΑΤΕbank αυξήθηκε κατά 46,7%, φθάνοντας στα 96,3 εκατ. ευρώ.

Στα περσινά επίπεδα, με μια ελαφρά κάμψη της τάξης του 1,6%, διαμορφώθηκε η κερδοφορία του Ομίλου της ATEbank το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου φέτος, φθάνοντας στα 82,4 εκατ. ευρώ, παρά την αρνητική επίδραση των ζημιών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (-30 εκατ. ευρώ). Αντιθέτως, η κερδοφορία της μητρικής ΑΤΕbank αυξήθηκε κατά 46,7%, φθάνοντας στα 96,3 εκατ. ευρώ.

ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που γνωστοποίησε χθες η διοίκηση της Τράπεζας, πέραν της ικανοποιητικής κερδοφορίας, ενδιαφέρον έχει η αυξημένη πιστωτική επέκταση της ATEbank το εν λόγω χρονικό διάστημα, καθώς :

* Η αύξηση των χορηγήσεων ήταν το 9μηνο της τάξης του 19,9%, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, έναντι 5,4% του μέσου όρου των χορηγήσεων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

* Η αύξηση στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων έφθασε το 12,2%, με υπόλοιπα 6,6 δις ευρώ, έναντι 4,4% του μέσου όρου στα στεγαστικά για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

* Η επέκταση στον τομέα της καταναλωτικής πίστης (συμπεριλαμβανομένων και των πιστωτικών καρτών) ήταν της τάξης του 28,6%, με υπόλοιπο στο τέλος του εννιαμήνου το 1,9 δις ευρώ περίπου.

Κονδύλια ΤΕΜΠΕ

Όσον αφορά στα κονδύλια του ΤΕΜΠΜΕ, μέσω της ATEbank χορηγήθηκαν το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου φέτος 839 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υπολοίπων του χαρτοφυλακίου δανείων της Τράπεζας, προ προβλέψεων, διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 22,6 δις ευρώ (αύξηση 19,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008) και παρά τις διαγραφές ύψους 2,2 δις περίπου ευρώ την τελευταία πενταετία.

Στα μη "ευχάριστα" στοιχεία της ATEbank μπορεί να συμπεριληφθεί η αύξηση, από 6,9% το Σεπτέμβριο του 2008, σε 7,3% το Σεπτέμβριο φέτος, του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η διοίκηση της Τράπεζας συνέχισε την πολιτική της ενίσχυσης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις με 98,1 εκατ. ευρώ (έναντι 28,7 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2008), αυξάνοντας έτσι τις προβλέψεις για επισφάλειες το 9μηνο στα 240,7 εκατ. ευρώ σωρευτικά.

Καταθέσεις

Οι καταθέσεις στην ATEbank στα τέλη Σεπτεμβρίου φέτος παρουσίασαν αύξηση κατά 10%, σε σχέση με τα τέλη του αντίστοιχου μήνα του περασμένου έτους, φθάνοντας στα 21,8 δις ευρώ, εκ των οποίων το 37,7% ήταν προθεσμιακές καταθέσεις. Η διοίκηση της Τράπεζας εκτιμά ότι, η συγκράτηση της αύξησης των υπολοίπων των προθεσμιακών καταθέσεων κατά τους πρώτους μήνες του 2009, καθώς και η μείωση των επιτοκίων της κατηγορίας αυτής, συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση του κόστους άντλησης κεφαλαίων του Ομίλου.

Τα αποτελέσματα από τραπεζικές εργασίες το 9μηνο φέτος (καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών) παρουσίασαν αύξηση κατά 11,9%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, καθώς τα καθαρά έσοδα τόκων αυξήθηκαν κατά 15,5% και ανήλθαν στα 545,9 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες παρουσίασαν μείωση κατά 13,5%, φθάνοντας στα 57,8 εκατ. ευρώ. Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα (εκτός τόκων και προμηθειών), το 3ο τρίμηνο φέτος διαμορφώθηκαν στα 216,6 εκατ. ευρώ, έναντι του 55,4 εκατ. πέρσι. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως σε πραγματοποιηθέντα κέρδη από πωλήσεις χρεογράφων ύψους 116,4 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα διαχείρισης της Τράπεζας εμφανίζουν αύξηση 6,2% σε ετήσια βάση, ενώ η σχέση εσόδων-εξόδων διαμορφώνεται στο 55,7%.

Τα ίδια κεφάλαια, προ μειοψηφίας, το Ομίλου της ATEbank διαμορφώθηκαν στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου στα 1,782 δις ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 915,3 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της βελτίωσης των αποτιμήσεων των χρεογράφων, λόγω ανόδου των τιμών των χρηματαγορών. Έτσι, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 12%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εννιαμήνου ο διοικητής της Τράπεζας, Δημήτρης Μηλιάκος, δήλωσε ότι η θετική πορεία των μεγεθών δημιουργεί τη βεβαιότητα πως ο Όμιλος της ATEbank θα υπερβεί τον αρχικό στόχο για αύξηση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων κατά 10% το 2009 και θα διασφαλίσει παράλληλα την ποιότητα του στοιχείων του ισολογισμού του.

Ομολογίες

ABG Finance

Το διοικητικό συμβούλιο της ATEbank στη χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση προγράμματος μεσοπρόθεσμων ομολογιών και την παροχή εγγύησης της ΑΤΕbank προς τη θυγατρική της ABG Finance PLC, με έδρα την Αγγλία, για την έκδοση των ομολογιακών δανείων που θα εκδοθούν απ' αυτήν στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος.

Στέλιος Σαράντης