Μεγάλες ανατροπές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, στο ασφαλιστικό, στην παιδεία, τη υγεία και την πρόνοια προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Μεγάλες ανατροπές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, στο ασφαλιστικό, στην παιδεία, τη υγεία και την πρόνοια προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου,
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικονομία βρίσκεται «σε οριακό σημείο» και πως υπάρχουν πολλές δυσκολίες σε πολλά μέτωπα. Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν.
Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε αλλαγές «με πρόσημο την έννοια του δικαίου, όχι της ανισότητας της αδικίας της ανομίας. Ανοίγουμε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε συνολικά, στο φορολογικό, στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, στην παιδεία στην πρόνοια, στο ασφαλιστικό, στην εργασία». «Η κυβέρνηση πήρε εντολή να οδηγήσει τη χώρα προστατεύοντας τα χαμηλά εισοδήματα», πρόσθεσε.
Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η γ.γ. του ΚΚΕ με θέμα «Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους, με 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο, στον Ιδιωτικό και στο Δημόσιο τομέα», ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως οι εργασιακές σχέσεις είναι απαράδεκτες.
«Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες θα παρέμβουμε άμεσα για τη στήριξη και την προστασία των εργαζομένων. Μιλάω για αυτονόητα πράγματα για τον 21ο αιώνα, αλλά στην Ελλάδα φαντάζουν ριζοσπαστικές αλλαγές». Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε για ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού, δηλαδή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.
«"Oχι" στη ζούγκλα»
Το φαινόμενο της κατάχρησης της μερικής απασχόλησης γνώρισε έξαρση στα χρόνια της ΝΔ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. «Ασύδοτοι εργοδότες που εκμεταλλεύονται τις μορφές μερικής απασχόλησης και καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα.Το ίδιο συμβαίνει με το καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων και με τις υπερωρίες. Μιλάμε για τον έλεγχο και τη ρύθμιση όλων αυτών των σχέσεων. Προχωράμε σε ένα κράτος που θα προστατεύει τον αδύναμο κρίκο, μέσω της άμεσης ενίσχυσης του σώματος επιθεωρητών εργασίας. Λέμε "όχι" στη ζούγκλα».
Συλληπητήρια στον Κ. Καραμανλή
Ο κ. Παπανδρέου άρχισε την ομιλία του εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στον κ. Κώστα Καραμανλή για το θάνατο της μητέρας του, Αλίκης. «Οι σκέψεις μου, οι σκέψεις μας είναι κοντά σας», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
Aλ. Παπαρήγα: Η εργασία δεν είναι ευκαιρία, είναι δικαίωμα
Παίρνοντας το λόγο η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπρήγα σημείωσε ότι τα προγράμματα μαθητείας είναι μια επιλογή και πως «πρόκειται για μορφές απασχόλησης που υπήρχαν προ κρίσης».
Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ υποστηρίζει τη μονιμοποίηση των συνολικά 720.000 εργαζομένων και τόνισε: «Η δουλειά είναι δικαίωμα, είναι πάγια και διαρκής ανάγκη».
«Η εργασία δεν είναι ευκαιρία, είναι δικαίωμα», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα. Ζήτησε επίσης να καταργηθεί η δουλειά για το σπουδαστή και το μαθητή και απέρριψε την άποψη ότι οι γυναίκες και οι νέοι θέλουν τη μερική απασχόληση.
«Απορρίπτουμε τη λογική του ΑΣΕΠ που πλασάρετε, τελικά ευκαιρίες θα έχουν μόνο όσοι έχουν μεταπτυχιακά, δικαίωμα για δουλειά έχουν και οι απόφοιτοι λυκείου».
Κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι μορφές μαθητείας μπορούν να προσφέρουν πολλά, αρκεί αυτές οι μορφές να μην καταστρατηγούνται για άλλους στόχους, να χρησιμοποιούνται για πλήρη εργασία και για να υποσκάπτουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».
«Δεν ζητάμε τη συμφιλίωση του νέου της γυναίκας με απαράδεκτες συνθήκες εργασιακές, είμαστε εδώ να προστατεύσουμε τον εργαζόμενο και το δικαίωμα της πλήρους απασχόλησης», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Επιπλέον σημείωσε ότι «η πολιτεία μπορεί να έρθει, να παρέμβει, για να εγγυηθεί τη δυνατότητα να έχει προοπτική ο νέος, ο εργαζόμενος, η οικογένεια».
Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός είπε πως «η προστασία και επανεκπαίδευση των εργαζομένων είναι το σύστημα που φέρνουμε με διαφάνεια και αποφασιστικότητα».