Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 16:12

ΙΤΕΠ: Μειώθηκαν κατά 7,8% οι τουριστικές αφίξεις

Μειωμένες κατά 7,8% ήταν οι τουριστικές αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2009, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωσή τους στο σύνολο της χρονιάς, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ.

Μειωμένες κατά 7,8%, σε ετήσια βάση, ήταν οι τουριστικές αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2009, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωσή τους στο σύνολο της χρονιάς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο, η πτωτική πορεία των αφίξεων αντανακλά τις αδύναμες κυβερνητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι το 2010 θα είναι δύσκολο εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον τουρισμό.

«Το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται είναι ποια θα είναι η πορεία του τουρισμού το 2010», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Ο αριθμός των αεροπορικών αφίξεων μειώθηκε κατά 6,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο. Από τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης καταγράφηκαν στην Αθήνα καθώς και στα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, οι τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν 11,7% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, με τα ξενοδοχεία να επηρεάζονται περισσότερο.

Δυσοίωνη ήταν η εικόνα της θερινής περιόδου και στην Ευρώπη, με τις αφίξεις και τις εισπράξεις να καταγράφουν πτώση, καθώς οι επισκέπτες ξοδεύουν λιγότερα χρήματα, οδηγώντας σε κρίση χώρες όπως την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, όπου ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος.

Πηγή: Reuters