Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Πεκίνο μετά τις πιέσεις των παγκόσμιων ηγετών προς την κινεζική κυβέρνηση για απελευθέρωση του ελεγχόμενου γουάν. Η Κίνα, ωστόσο, εμφανίζεται απρόθυμη να αφήσει το νόμισμά της να ανατιμηθεί.
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Πεκίνο μετά τις πιέσεις των παγκόσμιων ηγετών προς την κινεζική κυβέρνηση για απελευθέρωση του ελεγχόμενου γουάν. Η Κίνα, ωστόσο, εμφανίζεται απρόθυμη να αφήσει το νόμισμά της να ανατιμηθεί λόγω της ανησυχίας της για επιβάρυνση των εξαγωγών.
Το ζήτημα του γουάν έπεσε ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ του Μπάρακ Ομπάμα και του Κινέζου ομολόγου του κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Πεκίνο. Παρότι οι δύο παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με στόχο την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση, οι στρατηγικές που υποστηρίζουν οι δύο χώρες παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η αυξημένη ανεργία καθιστά το εμπόριο με την Κίνα ζήτημα υψηλής πολιτικής σπουδαιότητας στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ανάλογες πιέσεις δεν αφήνουν τον Χου Τζιντάο να υποκύψει στο αίτημα των υπόλοιπων κρατών για ανατίμηση του γουάν.
Ένα ισχυρό γουάν θα καταστήσει τα κινεζικά προϊόντα λιγότερο ελκυστικά, γεγονός που το Πεκίνο θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης που παρέσυρε σε πτώση 20% τις εξαγωγές της σε διάστημα ενός έτους.
Από την άλλη πλευρά, η κινεζική οικονομία καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον κόσμο. Το γουάν είναι de facto συνδεδεμένο με το δολάριο, οπότε έχει υποστεί ακόμη μεγαλύτερη υποτίμηση έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων με αποτέλεσμα την αγανάκτηση των Ευρωπαίων και υπόλοιπων Ασιατών ανταγωνιστών.
Εν τω μεταξύ, αρκετοί οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η αυξημένη εισροή κεφαλαίων στην Κίνα χάρη στο φτηνό γουάν σε συνδυασμό με τα πακέτα κινήτρων που έχει εκπονήσει η κινεζική κυβέρνηση θα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες φούσκες στον κλάδο των ακινήτων και στο χρηματιστήριο.
«Ήρθε η στιγμή η Κίνα, η οποία έχει αποκομίσει σημαντικά οφέλη από το υποτιμημένο της νόμισμα, να κοιτάξει πιο μακριά όσον αφορά στις επενδύσεις και την μακροπρόθεσμη σταθερότητα», επισήμανε ο Ντομινίκ Στράους Καν.
Ο διευθυντής του ΔΝΤ τόνισε ότι η ενίσχυση του γουάν θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των κινεζικών νοικοκυριών, γεγονός που θα συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων της κυβέρνησης να περιορίσει την εξάρτηση της οικονομικής ανάπτυξης από τις εξαγωγές.
Πηγή: The Wall Street Journal