Mε τις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΒΕΕ αρχίζει σήμερα ο εθνικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ακολουθούν αύριο οι συναντήσεις με εκπροσώπους του ΣΕΒ και της ΕΣΕΕ. Βέβαιος για την επιτυχία του διαλόγου ο υπουργός.
Mε τις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΒΕΕ αρχίζει σήμερα ο εθνικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Αύριο, Τρίτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους του ΣΕΒ και της ΕΣΕΕ.
Σε δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε βέβαιος για την επιτυχία του διαλόγου. «Τη Δευτέρα πράγματι αρχίζει ο διάλογος και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα προχωρήσει, θα είναι γόνιμος και θα καταλήξουμε», τόνισε.
Στις επιστολές που απέστειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς τους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στα μέσα της εβδομάδος, αναφέρεται ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αντιμετωπίζει πολλά, σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα. Συνεπώς, τονίζεται, είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές αλλά και επιμέρους λύσεις, διαμέσου ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου.
Η διοίκηση της ΓΣΕΕ από την πλευρά της, σημειώνει ότι για το ασφαλιστικό, εκείνο που επιβεβαιώνεται από τα οικονομικά στοιχεία, είναι η ανάγκη είσπραξης των εισφορών, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, η ανάγκη συνεπούς καταβολής των εισφορών κράτους και εργοδοτών, η δημιουργία του ειδικού αποθεματικού κοινωνικής αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΓΣΕΕ, τα ποσά που οφείλονται στο ασφαλιστικό σύστημα θα αγγίξουν τα 8 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές αθροίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα και οι ανείσπρακτες οφειλές, λόγω αδυναμίας των εισπρακτικών μηχανισμών των Ταμείων.
Οπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με αποτελεσματικό και μόνιμο τρόπο, η έγκαιρη απόδοση των εισφορών και η εύρεση νέων υγιών πόρων, είναι τα ζητήματα αιχμής, που σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, θα δώσουν μια βιώσιμη λύση, σε βάθος χρόνου, για το ασφαλιστικό.
Το συνδικαλιστικό κίνημα θα ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να καταθέσει τη δική της συγκεκριμένη πρόταση, ως προϋπόθεση συνέχισης του διαλόγου, ενώ παράλληλα θα ζητήσουν ξεκάθαρη τοποθέτηση για την ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών διατάξεων των προηγουμένων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών.
Το ασφαλιστικό στον προϋπολογισμό
Υπενθυμίζεται ότι μέτρα για το ασφαλιστικό προαναγγέλλονται από τον προϋπολογισμό του 2010, μεταξύ των οποίων είναι οι περαιτέρω συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, «ο βασικός άξονας της κοινωνικής πολιτικής που απεικονίζει ο προϋπολογισμός 2010 είναι η διαμόρφωση ενός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, οικονομικά βιώσιμου, που καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και εγγυάται την αλληλεγγύη των γενεών». Στο πλαίσιο αυτό οι αλλαγές που θα προωθηθούν έπειτα από διάλογο, είναι:
1. Η συγχώνευση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων σε μεγάλους αυτόνομους βιώσιμους ασφαλιστικούς φορείς, με επαρκή χρηματοδότηση.
2. Η θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινή αφετηρία και η σταδιακή διαμόρφωση για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους του κατώτατου ορίου των 950 ευρώ για το ζευγάρι και των 550 ευρώ για το μεμονωμένο συνταξιούχο.
3. Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες στα Ταμεία.
4. Η αναδόμηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο πλαίσιο ενός σωστά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.
5. Η μείωση του χρόνου αναμονής για απονομή των συντάξεων σε τρεις μήνες μέχρι το τέλος του 2010.
6. Ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού του ΕΚΑΣ.
7. Η αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
8. Η δημιουργία της υπηρεσίας του ασφαλιστικού συμβούλου στα Ταμεία, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.