Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009 12:13

Ρουμανία: Απαισιόδοξοι οι καταναλωτές

Αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών της Ρουμανίας που εκτιμά πως η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών της Ρουμανίας που εκτιμά πως η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που συγχρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πραγματοποίησε η εταιρεία GfK Romania το σχετικό ποσοστό τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 63%, καταγράφοντας αύξηση κατά 33% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008.

Παράλληλα, ενώ τον Οκτώβριο του 2008 ένας στους τρεις πολίτες της χώρας περίπου δήλωνε πως η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του ήταν καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το αντίστοιχο ποσοστό ένα ακριβώς χρόνο μετά υποχώρησε στο 9%.

Αισιόδοξο για τις προοπτικές βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους δήλωσε μόλις το 15% του συνόλου (έναντι 29% τον Οκτώβριο του 2008), ενώ αναφορικά με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας το 85% του συνόλου δήλωσε επιδείνωση σε σχέση με το 2008. Το 65% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο στα αμέσως επόμενα χρόνια, ενώ περίπου δύο στους τρεις συμμετέχοντες εκτιμούν πως οι τιμές των αγαθών είναι υψηλότερες σε σχέση με το 2008. Επίσης, πάνω από το 82% των πολιτών της Ρουμανίας (έναντι μόλις 34% ένα χρόνο πριν) εκτιμά πως η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται στους επόμενους 12 μήνες. Τέλος, το 63% εκτιμά πως δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για την πραγματοποίηση αγορών διαρκών καταναλωτικών αγαθών και το 80% πως δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για αποταμιεύσεις.

Balkan Markets Daily