Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009 16:05

Εν μέσω αντιπαραθέσεων ο διάλογος για το ασφαλιστικό

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου προκάλεσε η στάση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που οδήγησε σε αναβολή του διαλόγου για το ασφαλιστικό. Κόντρα κυβέρνησης-ΚΚΕ.

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου προκάλεσε η στάση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που μπλόκαραν το διάλογο για το ασφαλιστικό, κλείνοντας την είσοδο του υπουργείου στην οδό Σταδίου.

Στρέφοντας τα βέλη του κατά του ΚΚΕ, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «Ενώ έχουμε διευκρινίσει σε όλα τα επίπεδα ότι δεν θα μεταφέρουμε βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων, ενώ έχουμε διαψεύσει όλα τα κινδυνολογικά σενάρια που γράφονται, ένα κόμμα απαγορεύει στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συζητήσουμε για ένα σοβαρότατο πρόβλημά μας, το Ασφαλιστικό».

«Θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού αυτή τη στάση, πιστεύοντας ότι είναι καταστροφικό να επενδύουμε πολιτικά στα προβλήματα κι όχι στις λύσεις τους» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα επρόκειτο να αρχίσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό, με τις ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο διάλογος αναβλήθηκε προσωρινά.

Το απόγευμα ο κ. Λοβέρδος γνωστοποίησε πως ο διάλογος θα αρχίσει την Τετάρτη.

ΚΚΕ: Ξεσκεπάζεται η απάτη του διαλόγου

Το ΚΚΕ απάντησε στις αιτιάσεις του υπουργού Εργασίας κάνοντας λόγο για εκνευρισμό του κ. Λοβέρδου που μαρτυρά «τη βαθιά του ενόχληση για τη δράση των εκπροσώπων των ταξικών συνδικάτων (του ΠΑΜΕ) και τις θέσεις του ΚΚΕ που ξεσκεπάζουν την απάτη του διαλόγου που στήνεται για να συγκαλυφθούν τα νέα αντεργατικά προαποφασισμένα σχέδια στο ασφαλιστικό».

Βάλλοντας για άλλη μία φορά και κατά της ΝΔ και της ΕΕ υποστηρίζει πως τα σχέδια αυτά τα συνυπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ, και επίσης «υπάρχουν στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αποτελούν θέσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Το ΚΚΕ επιτίθεται ακόμη για πολλοστή φορά σε μερίδα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αναφέροντας πως ο υπουργός «στρεφόμενος κατά του ΚΚΕ εκτός των άλλων υπερασπίζεται και εκφράζει τους συνεργούς του στην επιχείρηση εξαπάτησης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες».

Καταλήγοντας «προειδοποιεί την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας ότι θα κάνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που επιβάλλει το δίκιο και το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν φοβάται ούτε τις απειλές, ούτε τις συκοφαντίες».

ΛΑΟΣ: Όχι σε αποφάσεις πανικού ή σκοπιμότητας

«Ό,τι και να κάνουν θα καταλήξουν τελικά σε ένα και μόνο ταμείο, όπως υποστηρίζουμε εμείς εδώ και πέντε χρόνια. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το υπόλοιπο των ταμείων, αλλά παράλληλα είναι οδυνηρή για τους ανέργους των οποίων καθυστερεί η ένταξη στους χώρους εργασίας. Οι αποφάσεις πανικού είναι εξίσου επιζήμιες με τις αποφάσεις σκοπιμότητας προηγούμενων κυβερνήσεων».

Τα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσχηματικός ο διάλογος

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Στρατούλης χαρακτήρισε προσχηματικό το διάλογο που προωθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα επισήμανε πως η κοινωνική ασφάλιση χρειάζεται στήριξη και όχι περικοπές.

«Κάθε φορά και με όποια κυβέρνηση, όταν άνοιγε το ζήτημα ασφαλιστικού και καλούνταν τα συνδικάτα σε διάλογο, οι εργαζόμενοι έβγαιναν πάντα στο τέλος ζημιωμένοι» σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, επιτίθεται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη «μαύρη τρύπα στην οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων».

«Η κοινωνική ασφάλιση και οι συντάξεις δεν αντέχουν άλλες περικοπές. Χρειάζονται επειγόντως ενίσχυση με αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής, την αποπληρωμή από το κράτος των οφειλόμενων σΆ αυτή και κυρίως με την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών της από αυτούς που συστηματικά την καταλήστεψαν» καταλήγει.