Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009 06:22

Ιαπωνία: Χαμηλός ο ρυθμός μείωσης των εξαγωγών

Με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα ενός έτους μειώθηκαν τον Οκτώβριο οι ιαπωνικές εξαγωγές καθώς οι κυβερνήσεις διεθνώς προχώρησαν σε δαπάνες για να τονώσουν την ζήτηση, διατηρώντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη.

Με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα ενός έτους μειώθηκαν τον Οκτώβριο οι ιαπωνικές εξαγωγές καθώς οι κυβερνήσεις διεθνώς προχώρησαν σε δαπάνες για να τονώσουν την ζήτηση, διατηρώντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη.

Οι ιαπωνικές εξαγωγές μειώθηκαν 23,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος έναντι μείωσης 30,6% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της χώρας. Κατά μέσον όρο 18 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούσαν ότι οι εξαγωγές θα υποχωρούσαν κατά 26,8%.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Ιαπωνία ανακάμπτει από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση και θα αναπτυχθεί αυτό το τρίμηνο καθώς οι ασιατική ζήτηση τονώνει τις πωλήσεις εταιρειών όπως η Honda Motor Co. και η Hitachi Construction Machinery Co. Οι εξαγωγές βοήθησαν την οικονομία να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών το τρίτο τρίμηνο, παρά τη μείωση των τιμών καταναλωτικών αγαθών και την ισχυροποίηση του γιέν.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 88,25 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 11:02 π.μ. στο Τόκιο από 88,61 πριν την ανακοίνωση για τις εξαγωγές. Το ιαπωνικό νόμισμα έχει σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 6% τους τρεις τελευταίους μήνες, περιορίζοντας τα κέρδη των εξαγωγέων και οδηγώντας χαμηλότερα το κόστος των εισαγωγών.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν 35,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου. Η βελτίωση στις εξαγωγές βοήθησαν το εμπορικό πλεόνασμα να αυξηθεί στα 807,1 δισ. γιέν (9,1 δισ. δολ.), το μεγαλύτερο από τον Μάρτιο του 2008 και υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οι εξαγωγές αυξήθηκαν 2,5%, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο.

Οι οικονομίες της Ασίας ευνοούνται από την παγκόσμια ανάκαμψη του εμπορίου αποτέλεσμα των μειώσεων των επιτοκίων αλλά και των κυβερνητικών δαπανών ύψους πλέον των 2 τρισ. δολ. διεθνώς. Οι εξαγωγές της Ταϊβάν αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε 13 μήνες. Οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα 10 μηνών.

Οι εξαγωγές στην Ασία μειώθηκαν 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, από μείωση 22,2% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο. Ο δείκτης του όγκου των εξαγωγών στην Ασία αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους. Οι εξαγωγές στην Κίνα, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ιαπωνίας, μειώθηκαν 14,3% έναντι μείωσης 13,8% τον προηγούμενο μήνα.

Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν 27,6% από μείωση 33,9% τον Σεπτέμβριο καθώς οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, κινήθηκαν ανοδικά. Οι εξαγωγές στην Ευρώπη μειώθνηκαν 29% μετά τη μείωσή τους κατά 38,6%.

Και ενώ οι εξαγωγές οδηγούν την Ιαπωνία σε ανάκαμψη η αδυναμία της εσωτερικής οικονομίας εμμένει.

ΠΗΓΗ: Bloomberg