Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει και να προκαταλάβει κανέναν στο διάλογο για το Ασφαλιστικό, ξεκαθαρίζει στη σχετική εισήγησή του ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει και να προκαταλάβει κανέναν, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, στην εισήγησή του κατά την έναρξη του εθνικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για το Ασφαλιστικό, σημειώνοντας πως όποια μέτρα ληφθούν, θα προκύψουν από τον οργανωμένο διάλογο.
Επιπρόσθετα, ο υπουργός τονίζει πως είναι υποχρέωση όλων να σταματήσει το φαινόμενο της αυτόματης άρσης της εμπιστοσύνης από όποιον ασχολείται με το ασφαλιστικό, ενώ κάνει λόγο για επικοινωνιακά «κλισέ» που συμπυκνώνουν αντιλήψεις και νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξουν.
Ομαλά η έναρξη του διαλόγου
Ο διάλογος άρχισε σήμερα ομαλά, με την πρώτη συνάντηση του κ. Λοβέρδου με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ακολουθησε η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ, στις 14:00, στο κτίριο του υπουργείου στην οδό Πειραιώς 40, ενώ για το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί οι συναντήσεις με του εκπροσώπους του ΣΕΒ στις 4 μ.μ. και της ΕΣΕΕ στις 6 μ.μ., στο κτίριο της οδού Σταδίου.
Επιτροπή ειδικών με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων
Η πρόταση του υπουργείου είναι ο διάλογος να διεξαχθεί σε επίπεδο Επιτροπής ειδικών που θα συγκληθεί για πρώτη φορά στις 8 Δεκεμβρίου και θα υποβάλει το πόρισμά της στις 30 Απριλίου 2010.
Σύμφωνα με τον υπουργό Eργασίας, τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας αποτυπώνονται σε δύο επίπεδα:
α) Στο ασφαλιστικό σύστημα καθαυτό, η παθολογία του οποίου είναι διακριτή δια γυμνού οφθαλμού, και
β) στις ειδικές πτυχές του ασφαλιστικού, που απαιτούν βελτιώσεις μέσα στο 2010 (μείωση εισφοροδιαφυγής, μείωση σπατάλης στις υπηρεσίες υγείας, περιορισμός της αδήλωτης εργασίας, επίλυση προβλημάτων διαδοχικής ασφάλισης).
Όπως επισημαίνει, ο εξορθολογισμός των δαπανών και η διεύρυνση της βάσης εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος δεν αρκούν, και απαιτούνται οπωσδήποτε δομικές αλλαγές. Η σημερινή του δομή και λειτουργία θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητά του να παρέχει συντάξεις στις επόμενες γενεές, αλλά αποτελεί και νάρκη στα θεμέλια της εθνικής οικονομίας, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι δύσκολο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ακατόρθωτη η επίλυσή του, υπογραμμίζει ο κ. Λοβέρδος και προσθέτει:
«Οι Έλληνες δεν υπολείπονται των άλλων Ευρωπαίων, οι οποίοι εδώ και χρόνια έχουν κάνει αποφασιστικά βήματα για την αλλαγή των ασφαλιστικών τους συστημάτων. Οι έως σήμερα προσπάθειές μας στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι απέτυχαν και παρά τα σοβαρά τους λάθη, εντούτοις συγκροτούν μια εμπειρία, η οποία μπορεί και πρέπει να επιταχύνει τη δική μας προσπάθεια».
Οι εισηγήσεις
Αναλυτικά, κατά τη σημερινή πρώτη μέρα του διαλόγου, ο υπουργός εισηγήθηκε τα εξής:
α) Κατά το πρώτο αλλά πολύ ουσιαστικό στάδιο, ο διάλογος να διεξαχθεί στο επίπεδο μιας εννεαμελούς Επιτροπής Ειδικών, η οποία θα συγκροτηθεί με ευθύνη των κοινωνικών εταίρων και της πολιτείας.
β) Στην Επιτροπή αυτή οι κοινωνικοί εταίροι υποδεικνύουν τέσσερα μέλη, η κυβέρνηση άλλα τέσσερα μέλη και από κοινού κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι ορίζουν τον Πρόεδρο. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούνται να υποδείξουν δύο ειδικούς επιστήμονες που θα στελεχώσουν την ανωτέρω Επιτροπή. Δύο, επίσης, ειδικούς επιστήμονες καλούνται να υποδείξουν και οι εργοδοτικές ενώσεις. Για όλα τα υποδεικνυόμενα πρόσωπα, απαιτείται η έλλειψη θεμελιωδών αντιρρήσεων εκ μέρους όλων των πλευρών του διαλόγου.
γ) Παράκληση της κυβέρνησης είναι οι υποδείξεις των προσώπων να γίνουν έως την Παρασκευή, 4η Δεκεμβρίου 2009. Βούλησή μας είναι, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009, να συγκαλέσουμε την Επιτροπή των Ειδικών στην πρώτη της συνεδρίαση. Προτεινόμενη ημερομηνία υποβολής του πορίσματος εκ μέρους της Επιτροπής Ειδικών είναι η 30ή Απριλίου 2010. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να ενημερώνει κάθε μήνα τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την εξέλιξη του διαλόγου (άρθρο 36 § 5 ΚτΒ). Στο πλαίσιο αυτού του άρθρου του ΚτΒ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Ειδικών μπορεί να προσέρχεται μαζί με τον Υπουργό στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, για να παρέχει πληροφορίες ή διευκρινήσεις.
δ) Από την Επιτροπή των Ειδικών θα ζητηθεί η εκπόνηση μίας κύριας εκδοχής για τη λύση του ασφαλιστικού προβλήματος και, ει δυνατόν, μίας το πολύ ακόμη εναλλακτικής εκδοχής. Η κυβέρνηση στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών θα εισηγηθεί τα επιμέρους κεφάλαια που συνθέτουν τα βασικά ζητούμενα, για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος, καθώς και το περίγραμμα της προτεινόμενης λύσης τους, βάσει των αρχών του δημόσιου χαρακτήρα, της βιωσιμότητας, της εξυγίανσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Επισημαίνουμε, ωστόσο, εκ των προτέρων, ότι ως κυβέρνηση εκφράζουμε την πολιτική μας βούληση για τη διατήρηση του σημερινού πλαισίου παροχών του ασφαλιστικού μας συστήματος.
ε) Από την Επιτροπή των Ειδικών για το ασφαλιστικό θα ζητηθεί, επίσης, η ανάθεση εκπόνησης αναλογιστικής μελέτης, η οποία θα στηρίξει το πόρισμά της. Προς τούτο η κυβέρνηση προτείνει ένα μέλος της Επιτροπής να είναι διακεκριμένος επιστήμονας, ειδικός στις αναλογιστικές μελέτες.
Μετά τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής των Ειδικών και την κατάθεση του πορίσματός της, η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, αφού οργανώσει το σχετικό πολιτικό διάλογο εντός και εκτός Βουλής. Τόσο στη φάση αυτή, όσο και στις προηγούμενες -σημειώνεται- η κυβέρνηση θα ζητά τη συνδρομή της Ο.Κ.Ε.
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ επανέλαβε την κόκκινη γραμμή των συνδικάτων για τα όρια ηλικίας, το ύψος των συντάξεων και το ποσοστό των εισφορών και ζήτησε την κατάργηση των ασφαλιστικών διατάξεων του Νόμου Πετραλιά (όρια ηλικίας γυναικών κ.α. - μείωση επικουρικών συντάξεων) αντί του «παγώματος» για ένα χρόνο όπως εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας.
Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι για τα συνδικάτα ισχύει ως κόκκινη γραμμή ο σεβασμός στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στο ύψος των συντάξεων, ενώ ζήτησε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η μείωση της φοροδιαφυγής κατά 20% μέσα σε ένα χρόνο δίνει ανάσα ζωής για δέκα χρόνια στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης των ταμείων των μισθωτών σε ένα φορέα.
Σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας αναφέρεται ότι οι προτάσεις και η μεθοδολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, θα συζητηθούν στα όργανα διοίκησης και θα αποφασιστεί η συμμετοχή της στη διαδικασία του διαλόγου.
Οπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος στάθηκε στο ζήτημα της χρηματοδότησης του ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και σε αυτό της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο. Όπως προειδοποίησε, η σχετική απόφαση της κυβέρνησης δημιουργεί κίνδυνο για το συνολικότερο χαρακτήρα της ασφάλισης στο δημόσιο (από κοινωνική σε επαγγελματική) και ζήτησε να γίνει διμερής συζήτηση για τα δύο φλέγοντα ζητήματα.
Κατά το κλείσιμο της συζήτησης, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση ισχύουν τα «τρία ΔΕΝ»: Δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές.
Τέλος, εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για νέο πλαίσιο σχετικά με την ελαστική εργασία που θα πρέπει να αναμένεται στα τέλη Δεκέμβρη, ή το αργότερο τον ερχόμενο Γενάρη.
Την ώρα της συνάντησης έξω από το υπουργείο Εργασίας ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση απεργών οικοδόμων. Ο υπουργός Εργασίας δέχθηκε την αντιπροσωπεία τους και τους διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει ενδοκυβερνητική σύσκεψη, ώστε να εκπονηθεί πλαίσιο κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τα προβλήματα που τους αφορούν.
Αρχισαν τα τεχνάσματα
«Τα τεχνάσματα άρχισαν. Ενώ υπάρχουν οι νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, που τσεκούρωσαν ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ υπάρχουν οι αποφάσεις της ΕΕ, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και οι αξιώσεις του ΣΕΒ, οι συνεταίροι της ταξικής συνεργασίας καθησυχάζουν τους εργαζόμενους και συστήνουν επιτροπές μελέτης, όπως επί Σπράου και Γιαννίτση, για να νομιμοποιήσουν τον οριστικό ενταφιασμό του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος», ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ.