Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009 12:52

Χ. Φουτζίι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης για το γιεν

Επαφές με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους πιθανόν να έχει ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Χιροχίσα Φουτζίι με σκοπό την παρέμβαση στο ζήτημα των ισοτιμιών.

Επαφές με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους πιθανόν να έχει ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Χιροχίσα Φουτζίι με σκοπό την παρέμβαση στο ζήτημα των ισοτιμιών, εν μέσω ανησυχιών ότι η εκτίναξη του γιεν σε υψηλό 14 ετών έναντι του δολαρίου θα πλήξει την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Θα έχω επαφές αν χρειαστεί», δήλωσε σήμερα ο Φουτζίι, ερωτηθείς για το αν τελικά θα παρέμβει η κυβέρνηση προκειμένου να ανακόψει το ράλι του ιαπωνικού νομίσματος.

Η Ιαπωνία πιθανόν να προχωρήσει σε πώληση γιεν για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, καθώς η σημαντική άνοδος του νομίσματος έναντι του δολαρίου απειλεί να πλήξει τα μεγέθη εξαγωγικών εταιρειών όπως η Sony και η Toyota.

Οι ανησυχίες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας εντάθηκαν και από την αδυναμία δυο εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του Ντουμπάι να αποπληρώσουν δάνεια συνολικού ύψους 59 δισ. δολαρίων.