Τις ανησυχίες αναφορικά με την έκθεσή τους στο χρέος του Ντουμπάι επιχειρούν σήμερα να διασκεδάσουν οι τράπεζες εκτός των χωρών του Κόλπου, περιορίζοντας τις απώλειες στις διεθνείς αγορές.
Τις ανησυχίες αναφορικά με την έκθεσή τους στο χρέος του Ντουμπάι επιχειρούν σήμερα να διασκεδάσουν οι τράπεζες εκτός των χωρών του Κόλπου, τη στιγμή που οι φόβοι για πιθανή αθέτηση πληρωμών από το εμιράτο πυροδοτούν ρευστοποιήσεις στις διεθνές αγορές.
Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, από το Τόκιο μέχρι το Λονδίνο, καταγράφουν απώλειες για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση εν μέσω ανησυχιών για το άνοιγμα των τραπεζών σε κρατικές εταιρείες του Ντουμπάι.
Η ταχεία ανάπτυξη του εμιράτου και η εξέλιξη του σε επιχειρηματικό κόμβο της περιοχής τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις και έχει γίνει πόλος έλξης για στελέχη επιχειρήσεων.
«Βλέπουμε μια κλασική αποφυγή ρίσκου στις αγορές τις τελευταίες 24 ώρες. Το δολάριο έχει κατρακυλήσει, το γιεν είναι ισχυρότερο», αναφέρει η Societe Generale σε σχόλιό της.
Από τον Αύγουστο, η κρατική εταιρεία Dubai World έχει συσσωρεύσει χρέος ύψους 59 δισ. δολαρίων, τη στιγμή που το συνολικό χρέος του Ντουμπάι ανέρχεται σε 80 δισ. δολάρια.
«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Ντουμπάι είναι ένα από τα μικρά εμπόδια, αν θέλετε, μια από τις δυσκολίες, που επιβεβαιώνουν ότι είχαμε δίκιο να τονίζουμε την αβεβαιότητα μπροστά μας και ότι ο δρόμος μπροστά μπορεί να είναι δύσκολος», σχολίασε ο Αθανάσιος Ορφανίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Τραπεζικές πηγές είπαν στην Thomson Reuters ότι οι υποχρεώσεις των διεθνών τραπεζών που σχετίζονται με την Dubai World ενδέχεται να ανέρχονται σε 12 δις δολάρια με την μορφή κοινοπρακτικών και διακρατικών δανείων. [ID:nL1595416]
Οι γαλλικές τράπεζες διαβεβαίωσαν σήμερα ότι η έκθεσή τους στο Ντουμπάι είναι περιορισμένη, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας ανέφερε ότι οι ιταλικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα που να σχετίζονται με το μεγάλο εμπορικό και παραθεριστικό κέντρο του Κόλπου. Σε αντίστοιχες ανακοινώσεις προέβησαν και κινεζικές τράπεζες.
«Σε αυτό το στάδιο, αυτό το πρόβλημα φαίνεται να αφορά περισσότερο συγκεκριμένες χώρες», σημειώνει η SocGen στο σχόλιό της.
Πηγή: Reuters