Ρευστοποιήσεις στη Νέα Υόρκη και σε μεγαλύτερο βαθμό στις ασιατικές αγορές έφεραν χθες οι ανησυχίες για ντόμινο παρενεργειών από την κρίση στο Ντουμπάι.
Ρευστοποιήσεις στη Νέα Υόρκη και σε μεγαλύτερο βαθμό στις ασιατικές αγορές έφεραν χθες οι ανησυχίες για ντόμινο παρενεργειών από την κρίση στο Ντουμπάι. Οι επενδυτές στην Ευρώπη, ωστόσο, μετά τον αρχικό τους πανικό, επέδειξαν ψυχραιμία.
Οι δείκτες σε Λονδίνο, Φραγκφούρτη και Παρίσι είχαν κέρδη περίπου 1%, καλύπτοντας μέρος των μεγάλων απωλειών της Πέμπτης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirt 300 ενισχύθηκε 1,2% στις 999,59 μονάδες, ενώ ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες μόλις 0,3%.
Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, ενώ αξιόλογα κέρδη είχαν και οι επιχειρήσεις του κλάδου ενέργειας, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι διεθνείς τιμές του αργού.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα ταμπλό «κοκκίνισαν». Οι επενδυτές θέλοντας να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ρίσκο προχώρησαν σε κάποιες ρευστοποιήσεις, αποφεύγοντας πάντως τις κινήσεις πανικού. Έτσι ο Dow Jones υποχώρησε 1,45%, ενώ οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq είχαν απώλειες 1,7%.
Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των τραπεζών, αν και η έκθεση των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο Ντουμπάι φαίνεται να είναι περιορισμένη. Κύμα ρευστοποιήσεων είχε σαρώσει νωρίτερα τις ασιατικές αγορές. Ο δείκτης MSCI Asia Pacifi Index υποχώρησε 3,1%- στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Αύγουστο.
Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό δολάριο, αν και αρχικά δέχθηκε πιέσεις, κατάφερε τελικά να ανακάμψει έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων.