Σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει τις αγορές ότι δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου για την ελληνική οικονομία, παρά τις λυρικές ζοφερές αναφορές του ξένου τύπου στο δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας.
Σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει τις αγορές ότι δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου για την ελληνική οικονομία, παρά τις λυρικές ζοφερές αναφορές του ξένου Tύπου για δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η οικονομία κατά την αλλαγή της εξουσίας –και τις οποίες εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην υπέρμετρη διόγκωση του κρατικού ελλείμματος.
Ως ένδειξη της αποφασιστικότητας αυτής, ο υπουργός αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2010 που έχει ήδη κατατεθεί στη βουλή και αναμένεται να επιφέρει μείωση του ελλείμματος κατά 3,6% στο 9,1% επί του ΑΕΠ. Οι μισές περίπου διορθωτικές κινήσεις αφορούν μόνιμα μέτρα τα οποία στοχεύουν στην αύξηση των εισοδημάτων και τη μείωση των κρατικών δαπανών.
Για να υποστηρίξει τη θέση της νέας κυβέρνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραθέτει τα «σκληρά» μέτρα που έλαβε το ΠΑΣΟΚ με στόχο το «νοικοκύρεμα» των δημόσιων οικονομικών, μεταξύ των οποίων πη ερικοπή των κρατικών δαπανών, το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο και η αναδιανομή των δημοσίων πόρων για τόνωση της οικονομίας και προστασία των πληγέντων από την ύφεση.
Παρά το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε η χώρα λόγω των αναξιόπιστων στατιστικών στοιχείων που κατατέθηκαν στην Κομισιόν, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, μεταξύ των οποίων η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το κράτος.
«Σε τελική ανάλυση, σκοπός είναι η προώθηση της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της εργασίας», αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και προς αυτή την κατεύθυνση λαμβάνουμε μέτρα για περιορισμό της γραφειοκρατίας, πάταξη της διαφθοράς, απελευθέρωση των αγορών και προώθηση των δημόσιων επενδύσεων προς την πράσινη οικονομία».
«Είναι σαφές ότι η ουσιαστική αλλαγή χρειάζεται χρόνο και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας δεν θα επιτευχθεί εν μία νυκτί» επισημαίνει ο υπουργός. «Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται σήμερα για να αποφέρουν καρπούς στο μέλλον. Μέχρι να συμβεί, όμως, αυτό, η Ελλάδα ζητά από τους εταίρους της «αναστολή της δυσπιστίας».