Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009 15:21

ΥΠΟΙΚ: Ανοίγουμε μεγάλα μέτωπα αλλαγών

«Τις τελευταίες ημέρες έγιναν και κερδοσκοπικά παιχνίδια και αναλύσεις που αδικούν τη χώρα» παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για μεγάλες τομές. Επικρίσεις από τον Κ. Μίχαλο.

«Τις τελευταίες ημέρες έγιναν και κερδοσκοπικά παιχνίδια και αναλύσεις που αδικούν τη χώρα» παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Υπεραμυνόμενος της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι οι αναλύσεις αυτές «αδικούν τον παραγωγικό τομέα, τον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και μία κυβέρνηση 50 ημερών που έχει διάθεση για μεγάλες τομές», διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει πολύ μεγάλα μέτωπα τομών και αλλαγών.

Σε αυτά συμπεριέλαβε την εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος με ένα νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Μάρτιο στη Βουλή. Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τα δημόσια έσοδα να είναι στην Ελλάδα κατά πέντε μονάδες χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είπε ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές τομές και στον τρόπο ελέγχου διασταυρώσεων και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Μιλώντας για τις δημόσιες δαπάνες, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι αυτές είναι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά παράλληλα είναι τελείως αναποτελεσματικές. Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό θα είναι ο προϋπολογισμός προγραμμάτων, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σχετικά με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, παρατήρησε ότι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει είναι πάρα πολύ δύσκολος γιατί ενέχει μεγάλες συγκρούσεις. Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων ως «βόμβα» για τη χορήγηση των συντάξεων στο μέλλον.

Επιπλέον ανέφερε ότι η διεθνής κρίση και η ύφεση έφεραν στην επιφάνεια τις πραγματικές διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που κρύβονταν επί σειρά ετών. «Αυτές είναι ένα σπάταλο κράτος που δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, μια γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις και ένας κοινωνικός ιστός που δεν διαδραματίζει το ρόλο του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το σημερινό αναπτυξιακό πρότυπο έκλεισε τον κύκλο του και χωρίς μεταφορά πόρων στην πράσινη ανάπτυξη η Ελλάδα θα συνεχίσει να χάνει μερίδιο στις διεθνείς αγορές. Κύρια κινητήρια δύναμη, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης πρέπει να είναι ο ιδιωτικός τομέας.

Η κυβέρνηση, κατέληξε δίνει ένα σαφές στίγμα αλλαγών και με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβληθεί τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάλεσε φορείς και επιχειρηματικό τομέα να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η ελληνική οικονομία θα βγει από την κρίση, εργαζόμαστε γι’ αυτό καθημερινά, ξεδιπλώνοντας μέρα με τη μέρα, θέμα με το θέμα, το σχέδιό μας για τη χώρα» διαβεβαίωσε ο κ. Γιώργος Πεταλωτής και επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παρουσίαζε η ΝΔ - κάτι για το οποίο είναι αποκλειστικά υπόλογη στον ελληνικό λαό - μας υποχρεώνει να μείνουμε ακόμα περισσότερο πιστοί στη φιλοσοφία και στο πρόγραμμά μας, γιατί δεν μας νοιάζει απλώς να βελτιωθούν οι αριθμοί και τα μεγέθη, αν δεν έχουμε πάνω από όλα την ευημερία των πολιτών της χώρας μας».

Aπό την πλευρά του πάντως ο βουλευτής και γραμματέας της Κεντρικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής στην τοποθέτησή του στο συνέδριο, αφού επέκρινε τη ΝΔ για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τόνισε πως «οι αγορές δεν περιμένουν συνθήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά συγκεκριμένα μέτρα».

O πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε πως μεγάλο μέρος της πρόσφατης κινδυνολογίας, όπως ανέφερε, εξυπηρετεί τα κερδοσκοπικά συμφέροντα ορισμένων, σε βάρος της Ελλάδας. Συμπλήρωσε όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη σοβαρότητα του δημοσιονομικού μας προβλήματος, επισημαίνοντας μάλιστα πως «εμείς επιτρέπουμε στους όποιους κερδοσκόπους να διασύρουν την αξιοπιστία της οικονομίας μας».

Ο κ. Μίχαλος εκτίμησε πως δεν γίνεται, ειδικά σε περίοδο ύφεσης, να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέσα σε ένα χρόνο. Σημείωσε όμως πως αυτό που γίνεται και που επιβάλλεται είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να πείσουμε για την ύπαρξη συγκεκριμένου και αξιόπιστου σχεδίου το οποίο θα ακολουθηθεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στους επόμενους μήνες.

Στο σημείο αυτό επέκρινε την κυβέρνηση: «Ωστόσο, ένα τέτοιο μήνυμα δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα να βγαίνει. Ούτε από το σχέδιο προϋπολογισμού, ούτε από τις πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης. Της κυβέρνησης, που φαίνεται δυστυχώς να έχει παγιδευτεί ανάμεσα στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και στην πιεστική ανάγκη να λάβει γενναία και - αναπόφευκτα πλέον - δυσάρεστα μέτρα».

ΣΥΝ: Κλίμα κατατρομοκράτησης από την κυβέρνηση

«Πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός μίλησε πρώτος απ’ όλους για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας […] Σήμερα δια στόματος του κ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να ανασκευάσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ.

Κατηγόρησε μάλιστα τον πρωθυπουργό πως «με αυτή του τη δήλωση συνέβαλε στη διαμόρφωση του ανάλογου κλίματος για να εκδηλωθεί μια διεθνής κερδοσκοπική επίθεση εις βάρος της ελληνικής οικονομίας».

«Η αλήθεια είναι, ότι η κυβέρνηση θέλοντας να εφαρμόσει μια βαθιά αντικοινωνική και κατ’ ουσίαν νεοφιλελεύθερη πολιτική, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κλίμα κατατρομοκράτησης της κοινωνίας για να κάμψει τις αντιστάσεις της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ