Την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 90 ετών από την ίδρυση του ΕΒΕΑ.
Την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 90 ετών από την ίδρυση του ΕΒΕΑ.
«Σήμερα είναι η κρίσιμη ώρα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και θα δημιουργήσουν πρόσθετους ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να εξέλθει από την ύφεση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η ανάταξη της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει μόνο με 800 εκατ. ευρώ επιπλέον στο Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων».
«Η ανάταξη της οικονομίας», πρόσθεσε, «μπορεί να γίνει με τολμηρές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απελευθέρωση κρίσιμων τομέων, όπως οι μεταφορές και η ενέργεια, τα κλειστά επαγγέλματα».
«Ούτε φυσικά μπορεί να γίνει ανάταξη της οικονομίας, ρίχνοντας το βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης στα έσοδα και όχι στις δαπάνες. Επιβάλλοντας έκτακτες εισφορές στις επιχειρήσεις, σε μια εποχή ύφεσης και μειωμένης ανταγωνιστικότητας», ανέφερε.
Υπογράμμισε δε πως «αποτελεί αυτογκόλ για κάθε κυβέρνηση που έχει ως στόχο την ανάταξη της οικονομίας, να ανατρέπει το φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Ένα περιβάλλον το οποίο, ούτως ή άλλως, παραμένει αρνητικό για την επιχειρηματική δραστηριότητα».
Σημείωσε επίσης ότι «η δημοσιονομική εξυγίανση δεν μπορεί να γίνει όταν οι κρατικές δαπάνες μειώνονται μόλις κατά 260 εκατ. ευρώ. Για να υπάρξει πραγματική εξυγίανση, θα πρέπει η δημόσια διοίκηση να χτιστεί σε νέα βάση. Με νέα οργανογράμματα και προσοντολόγια, με σαφείς ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, με διαρκή εξωτερική αξιολόγηση και λογοδοσία».
«Το κράτος πρέπει να αποσυρθεί από την επιχειρηματική δραστηριότητα και να γίνει αποτελεσματικότερο στην εποπτεία της αγοράς. Οι μαύρες τρύπες με τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, τα ανεξέλεγκτα νοσοκομεία, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να αντιμετωπισθούν με τρόπο ριζικό. Κυρίως όμως το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να τεθεί σε νέα υγιή και βιώσιμη βάση. Να τελειώνουμε με τα μερεμέτια και τα μπαλώματα. Η χώρα χρειάζεται ριζικές και αποτελεσματικές λύσεις», συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι η προσπάθεια για ανάταξη της οικονομίας χρειάζεται την εγρήγορση και τη συμμετοχή όλων.
«Και της πολιτείας και των πολιτικών δυνάμεων στο σύνολό τους και των φορέων και των επιχειρήσεων, αλλά και της κοινωνίας. Χρειάζεται υπευθυνότητα και συναίνεση» διότι όπως πρόσθεσε «είναι καιρός να καταλάβουμε ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει. Κι όταν τα περιθώρια στενεύουν, οι λαοί οφείλουν να λειτουργούν συλλογικά, αφήνοντας στην άκρη τους δογματισμούς, την αδιαλλαξία και τα μεμονωμένα συμφέροντα. Το επόμενο διάστημα θα κρίνει το μέλλον της χώρας μας. Και το στοίχημα αυτό δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, δεν αφορά μεμονωμένες συντεχνίες και συνδικάτα. Αφορά όλους. Και είτε όλοι μαζί θα κερδίσουμε, είτε όλοι μαζί θα χάσουμε».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ