Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2000 21:14

Eυρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Kλείσιμο

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Αρνητικοί πρωταγωνιστές των σημερινών συνεδριάσεων ήταν κυρίως οι εταιρείες του κλάδου της νέας τεχνολογίας, οι οποίες δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις ιδιαίτερα μετά τη σημερινή ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της καναδέζικης κατασκευάστριας εταιρείας τηλεπικοινωνιακού υλικού Notrel Networks, τα οποία ήταν κατώτερα των αρχικών προβλέψεων.

Στο Λονδίνο, ειδικότερα, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 6.367,8 μονάδες με πτώση της τάξεως του 1,10%. Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Bookham Technology, η οποία υποχώρησε κατά 13,09%, ενώ σοβαρή πτώση σημείωσαν και οι μετοχές των εταιρειών Marconi, Logica και Telewest Communications.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 45,84 μονάδες ή 0,72% και διαμορφώθηκε στις 6.277,9 μονάδες. Οι μετοχές της Alcatel και της Gemini υποχώρησαν κατά 8,03% και 5,11% αντιστοίχως, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι οκτώ από τις 10 μετοχές κατέγραψαν τις σημαντικότερες απώλειες προέρχονται από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Σχεδόν ίδιο ήταν και το σκηνικό στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, όπου ο δείκτης XETRA DAX έχασε 0,8% και έκλεισε στις 6.748,2 μονάδες. Η μετοχή της Infineon Technologies υποχώρησε κατά 5,04% και ακολούθησαν η μετοχή της Siemens με πτώση της τάξεως του 2,8% και της Μetro με πτώση 2,5%.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Αμστερνταμ, ο δείκτης ΑΕΧ έκλεισε με πτώση 0,87% στις 668,93 μονάδες, ο δείκτης SMI του Χρηματιστηρίου της Γενεύης υποχώρησε κατά 0,50% και διαμορφώθηκε στις 7.833 μονάδες, ενώ τέλος στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 έκλεισε στις 46.504 μονάδες με οριακές απώλειες της τάξεως του 0,14%.

Σύμφωνα, πάντως, με τους αναλυτές τα μέτρια οικονομικά αποτελέσματα της Nortel αποτελούν απλώς δικαιολογία για την υποχώρηση των μετοχών του ευρύτερου κλάδου της τεχνολογίας. Η πραγματική αιτία της παρατηρούμενης πτώσης είναι, σύμφωνα πάντα με τις απόψεις των αναλυτών, οι υψηλές τιμές των μετοχών αυτών σε σχέση με τις προοπτικές τους, γεγονός που οδηγεί τους επνδυτές να προβαίνουν σε πωλήσεις με την πρώτη ευκαιρία.