Για το ενδεχόμενο να αναδυθούν νέες φούσκες στις διεθνείς αγορές κάνουν λόγο οι αναλυτές, με πρώτη στη λίστα την Ασία, σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της ING IM Europe, Αντ Βαν Τίγκελεν.
Για το ενδεχόμενο να αναδυθούν νέες φούσκες στις διεθνείς αγορές κάνουν λόγο οι αναλυτές, με πρώτη στη λίστα την Ασία, σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της ING IM Europe, Αντ Βαν Τίγκελεν.
Οι τιμές των ακινήτων στις ασιατικές χώρες εκτοξεύονται στα ύψη, γεγονός που μπορεί εύκολα να αποδοθεί στο συνδυασμό υψηλής οικονομικής ανάπτυξης, μεγάλης αύξησης προσφοράς χρήματος και επιτοκίων που διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της συσχέτισής τους με το νόμισμα των ΗΠΑ.
Στον ανεπτυγμένο κόσμο, νέες φούσκες είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναδυθούν από ό,τι στην Ασία ή τη Λατινική Αμερική. ¶λλωστε, τα χαμηλά επιτόκια από μόνα τους δεν θέτουν επαρκείς συνθήκες για τη δημιουργία φούσκας.
Μία φούσκα για να τροφοδοτηθεί χρειάζεται υπερβολική αύξηση της προσφοράς χρήματος, κάτι που δεν συμβαίνει σε χώρες της Ευρώπης ή στις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες διοχετεύουν τεράστια ποσά χρήματος, τα διαθέσιμα αυτά δεν προσφέρονται στο σύνολό τους στην πραγματική οικονομία και ανακυκλώνονται στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα.
Ένα άλλο φαινόμενο που συμβάλλει στη δημιουργία φούσκας είναι το «carry trade». Αυτή η στρατηγική ακολουθείται από κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και άλλους χρηματοοικονομικούς παίκτες, οι οποίοι δανείζονται διαθέσιμα σε νομίσματα που ενσωματώνουν χαμηλά επιτόκια και τα επενδύουν σε τοποθετήσεις υψηλότερου κινδύνου και απόδοσης. Πριν την κρίση, το νόμισμα που χρησιμοποιούνταν στην παραπάνω πρακτική ήταν το Ιαπωνικό γιεν, ενώ τώρα είναι το δολάριο ΗΠΑ.
Το «καυτό» ερώτημα, όμως, είναι τι μπορούν να αποκομίσουν οι επενδυτές από όλα αυτά. Οι φούσκες δημιουργούν προσωρινές επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά η χρονική στιγμή που επιλέγεται (timing) είναι καθοριστικής σημασίας. Η αγορά ακίνητης περιουσίας της Ασίας, τα νομίσματα, τα εμπορεύματα (συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού) και οι μετοχές που σχετίζονται με εμπορεύματα αποτελούν μερικά παραδείγματα.
Το δολάριο ΗΠΑ αποτελεί περίπτωση «αντεστραμμένης» φούσκας, καθώς εξασθένισε περεταίρω λόγω της εφαρμογής του “carry trade” και σαφέστατα είναι υποτιμημένο. Επομένως, το νόμισμα των ΗΠΑ θα μπορούσε κατά ένα περίεργο τρόπο να παρέχει εξαιρετικό καταφύγιο εάν και όταν οι αγορές διορθώσουν και οι παίκτες του «carry trade»
υποχρεωθούν να αγοράσουν δολάρια για να καλύψουν το χρέος τους.