Τομές με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας στο CEO Summit 2009 που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).
Τομές με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας στο CEO Summit 2009 που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).
«Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει μόνο με 800 εκατ. ευρώ επιπλέον στο Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων για το 2010. Θα γίνει μέσα από τολμηρές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απελευθέρωση κρίσιμων τομέων, όπως οι μεταφορές και η ενέργεια, τα κλειστά επαγγέλματα» σημείωσε.
Επανέλαβε μάλιστα την εκτίμηση πως κινητήριος δύναμη για την επιχειρηματικότητα θα πρέπει σήμερα να είναι οι επενδύσεις, η παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών και η δυναμική διείσδυση σε ξένες αγορές.
Στη συνέχεια ζήτησε για άλλη μία φορά αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, ενώ υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη ενός συγκροτημένου και δραστικού σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης:
«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, αν εξακολουθήσουμε να θυσιάζουμε την ανταγωνιστικότητα στο βωμό των εκάστοτε συντεχνιακών ισορροπιών. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, με μια αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, με ένα σαθρό ασφαλιστικό σύστημα. Δεν θα προχωρήσουμε, διατηρώντας ένα από τα πιο ανελαστικά καθεστώτα στην αγορά εργασίας, σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα προχωρήσουμε, ανατρέποντας διαρκώς το ήδη αρνητικό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Και βεβαίως, δεν θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε την πορεία ανάκαμψης των υπόλοιπων χωρών, εάν δεν αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της οικονομίας μας στις διεθνείς αγορές. Εάν δεν παρουσιάσουμε ένα συγκροτημένο και δραστικό σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, με το βάρος να πέφτει στη μείωση των διαρθρωτικών δαπανών και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και όχι στην αύξηση των φόρων, με εύκολα θύματα τους μισθωτούς και τις συνεπείς επιχειρήσεις».
Καταλήγοντας απηύθυνε προειδοποίηση: «Η κρίση φεύγει. Η αβεβαιότητα όμως παραμένει, όπως και οι κίνδυνοι για όσους δεν αντιληφθούν εγκαίρως την ανάγκη για αλλαγές. Το αν θα καταφέρουμε, όχι απλώς να προλάβουμε ένα νέο έμφραγμα, αλλά και να βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί σε σχέση με πριν, είναι στο χέρι μας».