Θετικό χαρακτήρισε το κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα και τις προοπτικές της η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, μετά από διμερείς επαφές με μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους.
Θετικό χαρακτήρισε το κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα και τις προοπτικές της η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, μετά από διμερείς επαφές με μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους.
«Όλοι είναι πολύ θετικοί για την Ελλάδα, πολύ θετικοί για τις προοπτικές της Ελλάδος και κατανοούν πλήρως την ανάγκη να βάλουμε τάξη στα δημοσιονομικά μας και την ίδια στιγμή να προχωρήσουμε στην αναθέρμανση της οικονομίας, στην παραγωγική αναδιάρθρωση και στην ανάπτυξη», ανέφερε η υπουργός κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο του 11ου ετήσιου φόρουμ της εταιρείας Capital Link, που πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Club του Μανχάταν και είχε τον τίτλο: «Ελλάδα: προετοιμάζοντας την ανάκαμψη».
Όπως επεσήμανε, είχε την ευκαιρία να συναντήσει μια πλειάδα επιχειρηματιών από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, από τις μεγάλες τράπεζες, από τον χώρο της ναυτιλίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και να συζητήσουν για την Ελλάδα και τις προοπτικές της.
Η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι «αυτό που ενδιέφερε όλους είναι τι θα κάνει η καινούρια κυβέρνηση, ποιο θα είναι το πρόγραμμά της, έτσι ώστε και να ανατάξουμε την οικονομία και να προχωρήσουμε στις μεγάλες τομές που έχει ο τόπος για την ανάπτυξή του», σημειώνοντας ότι πολλοί από τους επιχειρηματίες είχαν δυσάρεστες εμπειρίες από το παρελθόν, καθώς συναντούσαν πολλά εμπόδια στο να ολοκληρωθεί μία επένδυση.
Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε η υπουργός, πρώτη προτεραιότητα είναι να προχωρήσει στην Ελλάδα η πλήρης απλοποίηση όλων των διαδικασιών έναρξης, αδειοδότησης και λειτουργίας της επιχείρησης.
Υπογράμμισε ακόμη ότι αυτή ήταν μία από τις σημαντικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, την οποία θα υλοποιήσει το υπουργείο μέσα στο 2010, καταθέτοντας ένα νομοθετικό πλαίσιο απλούστευσης όλων των διαδικασιών.
Πρόσθεσε δε ότι «σε συνεργασία με τα επιμελητήρια, κάνουμε τα βήματα τα οποία απαιτούνται, ώστε πραγματικά ο επιχειρηματίας να έχει ένα φιλικό περιβάλλον για να μπορέσει να προωθήσει μία επένδυση».
Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε επίσης στο τρίπτυχο της οικονομικής πολιτικής: «αναθέρμανση της οικονομίας, έτσι ώστε πραγματικά να σταματήσει η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, χρήση όλων των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας για την παραγωγική αναδιάρθρωση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ταυτόχρονα με δημοσιονομική εξυγίανση».
Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας
«Τέσσερα βασικά στρατηγικά πλεονεκτήματα έχει η Ελλάδα στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων», τόνισε η υπουργός.
Ως πρώτο πλεονέκτημα η κ. Κατσέλη ανέφερε τη στρατηγική θέση της χώρας μας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
«Είναι δύναμη για μία χώρα να βρίσκεται στο μέσο αναδυόμενων οικονομιών, σε μία περιοχή όπου μπορούν να γίνουν επενδύσεις και να εξυπηρετηθεί μία ολόκληρη περιοχή. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας δεν είναι μόνον η αγορά των 10 εκατομμυρίων, είναι μία πολύ ευρύτερη αγορά την οποία μπορείς να εξυπηρετήσεις από την Ελλάδα», ανέφερε.
Το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα, όπως σημείωσε, «έχει να κάνει με τη φύση της και με το περιβάλλον της».
«Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών προσέλκυσης ενδιαφέροντος, τουριστικού και επενδυτικού, σ' αυτό τον τομέα. Ο νησιωτικός χαρακτήρας της είναι τρομακτικά σημαντικός για διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι θέλουνε πραγματικά να βάλουν τα λεφτά τους, διότι ξέρουν ότι θα μπορούσανε εν δυνάμει να έχουνε πολύ υψηλές αποδόσεις», υπογράμμισε.
Ως τρίτο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας η κ. Κατσέλη ανέφερε τον πολιτισμό της.
«Ποτέ δεν είδαμε τον πολιτισμό σαν πηγή συναλλάγματος, σαν ουσιαστικό στρατηγικό εργαλείο σε μια αναπτυξιακή στρατηγική», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Και εμένα πραγματικά ραγίζεται η καρδιά μου όταν πηγαίνω στις Μυκήνες και βλέπω το χόρτο μέχρι πάνω και υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Σε συνεννόηση που είχαμε την Τρίτη με τον υπουργό Πολιτισμού, αποφασίσαμε να κινητοποιήσουμε και τα δύο υπουργεία, έτσι ώστε κάθε αρχαιολογικός μας τόπος, κάθε κομμάτι της πατρίδας μας που έχει πολιτιστικούς θησαυρούς, να αξιοποιηθεί με πολύ προσοχή για την ανάπτυξη του τόπου».
Το τέταρτο συγκριτικό πλεονέκτημα, κατά την υπουργό, έχει να κάνει με τους ανθρώπους της. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες, όπου και να βρεθούν, κάνουν θαύματα. Η ναυτιλία - όπως είπα και στην ομιλία μου - είναι ένα παράδειγμα. Αλλά, δεν είναι μόνο εκεί. Είναι στις τέχνες, στις επιστήμες, παντού. Αυτή τη στιγμή το να επενδύσεις στην Ελλάδα και στο ανθρώπινο στοιχείο είναι εφικτό και νομίζω ότι το δείξαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες», επεσήμανε.
«Θα σπάσουμε το γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας»
Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τη γραφειοκρατία ως το μεγαλύτερο αντικίνητρο για επενδύσεις στην Ελλάδα, δηλώνοντας αποφασισμένη να σπάσει αυτό το «γόρδιο δεσμό».
«Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, δεν θα πρέπει να προσβλέπουμε σε επενδύσεις», τόνισε.
«Το μεγαλύτερο εμπόδιο, το μεγαλύτερο αντικίνητρο για τις επενδύσεις είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο, η γραφειοκρατία, το συγκεντρωτικό πλαίσιο και η πολύ μεγάλη δαπάνη που απαιτείται για να κάνεις και την πιο απλή πράξη στην Ελλάδα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτή η πολυπλοκότητα καλλιεργεί και τη δωροδοκία».
«Και όταν μπαίνεις στο φαύλο κύκλο της δωροδοκίας, το σύστημα γίνεται πιο πολύπλοκο. Γιατί υπάρχουν διόδια σε όλες τις φάσεις, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτό τον φαύλο κύκλο, αυτόν τον γόρδιο δεσμό πρέπει να τον σπάσουμε. Εγώ προσωπικά είμαι αποφασισμένη γι' αυτό», υπογράμμισε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ