Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2009 00:00

Λ. Κατσέλη: Πρόκληση η κατάσταση της οικονομίας

Πρόκληση χαρακτήρισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε σημερινή συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg.

Πρόκληση χαρακτήρισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε σημερινή συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg.

Όπως ανέφερε, η νέα κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τρεις προκλήσεις: 1) Να δώσει ώθηση στην οικονομία, καθώς παρατηρείται μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση της ανεργίας. 2) Να μειώσει το έλλειμμα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. 3) Να επιλύσει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, προσελκύοντας επενδύσεις και υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα.

Αναφερόμενη στην ανταγωνιστικότητα, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες όσον αφορά τη ναυτιλία» και «η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να γίνει η χώρα ανταγωνιστική και σε άλλους τομείς».

Σε ερώτηση πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Κίνα, η Υπουργός υπογράμμισε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει στη βάση των μισθών, αλλά σε αυτή της προστιθέμενης αξίας, της ποιότητας και ειδικότερα της ποιότητας των υπηρεσιών», επισημαίνοντας ακόμη ότι «η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καταστεί η Ελλάδα ένας κόμβος για τις περιφερειακές αγορές, καθώς έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, διαθέτει ένα μοναδικό περιβάλλον και τεράστια πολιτιστική κληρονομιά».

Επίσης, σημείωσε ότι κατά τις επαφές που έχει στη Νέα Υόρκη συνειδητοποίησε ότι «υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από Αμερικανούς για επενδύσεις στην Ελλάδα, στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, των νέων υπηρεσιών, στις υποδομές και στις τηλεπικοινωνίες», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μετατρέψει τα πλεονεκτήματα της χώρας σε επενδυτικές ευκαιρίες».

Αναφορικά με τις πιέσεις που ασκεί η ΕΕ για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας και για το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι «για την αντιμετώπιση της κατάστασης δεν χρειάζεται απαραίτητα να αυξηθούν οι φόροι, αλλά υπάρχει περιθώριο να μειωθούν σημαντικά οι κρατικές δαπάνες, πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να υπάρξει μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος» και ότι «υπάρχει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο ύψους 26 δισεκατομμυρίων από την ΕΕ για την προώθηση των επενδύσεων, χωρίς να επιβαρυνθεί επιπλέον ο προϋπολογισμός, δίνοντας ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για «πιθανές επιπτώσεις» της κρίσης στο Ντουμπάι στην ελληνική οικονομία, χαρακτήρισε τους φόβους να συμβεί κάτι τέτοιο «τελείως αβάσιμους».

Τέλος, αναφερόμενη στο Υπουργείο Οικονομίας, η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι «θα προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας ρυθμιστική μεταρρύθμιση, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία που αποθαρρύνει όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ