Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2009 05:35

Ανοδος του γιέν έναντι του ευρώ

Ανοδικά κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ και του δολαρίου, βάζοντας τέλος στις απώλειες τεσσάρων ημερών εν μέσω εικασιών ότι οι ιαπωνικές εταιρείες επαναφέρουν στη χώρα τα κέρδη που πραγματοποίησαν στο εξωτερικό.

Ανοδικά κινήθηκε το γιέν έναντι του ευρώ και του δολαρίου, βάζοντας τέλος στις απώλειες τεσσάρων ημερών εν μέσω εικασιών ότι οι ιαπωνικές εταιρείες επαναφέρουν στη χώρα τα κέρδη που πραγματοποίησαν στο εξωτερικό.

Το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε επίσης ανοδικά καθώς οι εξαγωγείς της χώρας αξιοποίησαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση του γιέν έναντι του δολαρίου σε χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας και προχώρησαν στην αγορά του. Το γιέν κινήθηκε ανοδικά έναντι και των 16 κυριοτέρων νομισμάτων του έτους εν μέσω εικασιών ότι η Hitachi Ltd. και η Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. θα επιστρέψουν στην πατρίδα τα κεφάλαια που πραγματοποίησαν από τις πωλήσεις μετοχών σε ξένους και ντόπιους επενδυτές. Το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ πριν από την σημερινή ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Ben S. Bernanke στην Ουάσινγκτον.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 133,3 ανά ευρώ στις 12:03 μ.μ. στο Τόκιο από 134,54 που ήταν στις 4 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Το νόμισμα αναρριχήθηκε στα 89,88 ανά δολάριο από 90,56, μετά από υποχώρηση 4,5% την εβδομάδα που πέρασε, τη μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 1999. Το δολάριο υποχώρησε στο 1,4893 ανά ευρώ από 1,4859 που ήταν στις 4 Δεκεμβρίου, όταν σημείωσε άνοδο φθάνοντας στο 1,4822 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Νοεμβρίου.

Το δολάριο υποχώρησε από τα χαμηλότερα επίπεδα περίπου δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ εν μέσω εικασιών ότι ο Bernanke θα επιδιώξει να περιορίσει την πρόσφατη αύξηση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων των ΗΠΑ εν μέσω ενδείξεων ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ανακάμπτει.

Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας σημείωσε άνοδο εννέα μονάδες βάσης στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Η απόδοση άγγιξε το 3,51%, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Νοεμβρίου.

Οι Αμερικανοί εργοδότες μείωσαν τις θέσεις κατά 11.000 τον Νοέμβριο, τις λιγότερες από την έναρξη της ύφεσης, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας στις 4 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Bloomberg