Στη Βουλή κατατίθενται προς κύρωση έξι διεθνείς συμβάσεις για την αποφυγή της διπλής φορολογίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας (εισόδημα και κεφάλαιο) και αποτροπής της φοροδιαφυγής.
Στη Βουλή κατατίθενται από σήμερα μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, προς κύρωση, έξι διεθνείς συμβάσεις (με τον Καναδά, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τη Σερβία, το Μαρόκο και το Αζερμπαϊτζάν) για την αποφυγή της διπλής φορολογίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας (εισόδημα και κεφάλαιο) και αποτροπής της φοροδιαφυγής.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με τις συμβάσεις αυτές θεσπίζεται η διοικητική συνεργασία μεταξύ των φορολογικών Αρχών των συμβαλλομένων κρατών για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, προκειμένου να αποφεύγεται η διπλή φορολόγηση και να αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή με τον καθορισμό της έκτασης της φορολογικής εξουσίας των συμβαλλομένων κρατών, ώστε να εξασφαλίζεται σταθερό φορολογικό περιβάλλον.
Ειδικότερα, η σύμβαση με τον Καναδά (της οποίας η διαπραγμάτευση κράτησε 25 χρόνια) ρυθμίζει ευνοϊκά τον τρόπο φορολόγησης των συντάξεων, που λαμβάνονται από τον Καναδά, και αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στον επαναπατρισμό Ελλήνων συνταξιούχων από τη χώρα αυτή.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, «η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη σύναψη τέτοιων συμβάσεων, γιατί αποτελούν σημαντικό μέσο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε κρίσιμους τομείς για την ελληνική οικονομία και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
Μάλιστα, στο αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με αρκετές χώρες, καθώς, όπως αναφέρεται, «τέτοιες συμβάσεις αποτελούν τον προπομπό, αλλά και την αναγκαία βάση για την ανάπτυξη των διεθνών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της χώρας μας, επιδρώντας θετικά και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς (ενεργειακός, πολιτιστικός, κ.ο.κ.)».
Οι συμβάσεις αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού.