Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2009 12:32

Τρισέ: Δύσκολος ο δρόμος προς την ανάκαμψη

Η οικονομία της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο δρόμο προς την ανάκαμψη, εκτίμησε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Προειδοποίηση προς τις τράπεζες για τα υψηλά μπόνους και τα μερίσματα.

Η οικονομία της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο δρόμο προς την ανάκαμψη, εκτίμησε σήμερα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στο κανάλι Europarltv του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η πραγματική οικονομία έχει επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης, αλλά δεν δηλώνουμε τη λήξη της (της κρίσης). Ο δρόμος μπροστά έχει εμπόδια, έχουμε την αίσθηση ότι η ανάπτυξη παραμένει περιορισμένη και πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή», δήλωσε ο Τρισέ.

Παράλληλα, απέρριψε τις υποθέσεις ότι το ήμισυ του συνόλου των επενδύσεων των τραπεζών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τοξικά κεφάλαια, προειδοποιώντας ωστόσο για τα μερίσματα και τα μπόνους και προβλέποντας νέο γύρο απομειώσεων.

Κάλεσε, μάλιστα, τις τράπεζες να αποταμιεύσουν τα κέρδη τους και να μην ξεκινήσουν πολιτική υψηλών μερισμάτων για την περίοδο αυτή «Τους ζητάμε ακόμα να είναι πολύ προσεκτικές σε θέματα αμοιβών, πακέτων παροχών, μπόνους και λοιπά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι κρίσιμο για τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης να μειώσουν το χρέος μέσα στο 2012 ή το 2013, που λήγουν οι προθεσμίες που έχουν λάβει.

Πηγή: Reuters