Με εκατέρωθεν πυρά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις ευθύνες για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας συνεχίσθηκε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Με εκατέρωθεν πυρά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις ευθύνες για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας συνεχίσθηκε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
«Η κρίση ρευστότητας μπορεί να αποδοθεί στη διεθνή κρίση, αλλά όχι η διαρθρωτική κρίση κι εκείνη των δημοσίων οικονομικών, οι οποίες καταλογίζονται στην πολιτική της ΝΔ», επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος ανέγνωσε σχετικό απόσπασμα χθεσινής ανακοίνωσης του οίκου Fitsch, όπου γίνονται αναφορές στην τελευταία πενταετία.
Αναφερόμενος στην Αριστερά και τη δυσφορία της για την «υλοποίηση των εντολών της Κομισιόν», ο υφυπουργός σημείωσε πως «ακόμα κι αν ήμασταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν έχεις ένα χρέος σαν αυτό της Ελλάδας, έχεις υποχρέωση στον εαυτό σου και στις επόμενες γενεές να λάβεις μέτρα σαν αυτά που αποφασίσαμε».
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Καράογλου απορρίπτοντας τις ευθύνες που καταλογίζει η κυβέρνηση στη ΝΔ, υπενθύμισε τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat του 2007 και τις δηλώσεις του Χ. Αλμούνια περί «μικρού οικονομικού θαύματος της ελληνικής κυβέρνησης», συμπεραίνοντας πως η τρομερή επιδείνωση των οικονομικών υπήρξε απόρροια της διεθνούς κρίσης από τα μέσα του 2008.
«Η υπευθυνότητα του Κ. Καραμανλή οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ώστε να μη σέρνεται η χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Μίλησε για δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ μοίραζε εύκολες υποσχέσεις, ενώ είχε ενημερωθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Καράογλου.
Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πως «αφού βάφτισε την απογραφή 'καταγραφή' και την πραγματοποίησε με δικά της μέτρα και σταθμά, φρόντισε να ανεβάσει το έλλειμμα στο 12,7 - προϊόν αυθαίρετης λογιστικής και απαράδεκτων αλχημειών».
Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση «πίστευε πως θα τα φορτώσει όλα στις κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά δυστυχώς γι’ αυτήν, λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο που είναι τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και οι διεθνείς αγορές».
«Έτσι», συνέχισε, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάζεται να πάρει επώδυνα μέτρα, που δυστυχώς δεν λύνουν το πρόβλημα, αφού κινούνται στην λάθος κατεύθυνση. Τη στιγμή που τώρα θα μπορούσε να πάρει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, ακολουθεί τον εύκολο δρόμο της φοροεπιδρομής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ στο παρελθόν ο κος Παπακωνσταντίνου, κατηγορούσε την ΝΔ για την αύξηση των έμμεσων φόρων και την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα των νοικοκυριών».
«Δεν δικαιούνται αυτοί που χρέωσαν τη χώρα να μεταβάλλονται σε τιμητές», απάντησε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η κ. Τόνια Αντωνίου.
«Είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους και οφείλουν συγγνώμη στον ελληνικό λαό γι’ αυτά που άφησαν πίσω τους, αντί να ανατρέχουν σε περασμένες δεκαετίες - και μάλιστα ξεχνώντας την τριετία Μητσοτάκη», ανέφερε.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά επιτυγχάνεται μείωση 3,2 δισ. ευρώ στις πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού», με τις λειτουργικές δαπάνες να περιστέλλονται κατά 10,8%, «ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ που υποσχόταν περιορισμό του σπάταλου κράτους και εξοικονόμηση 10 δισ. τις αύξησε. Παρά την μείωση αυτή, ωστόσο, διαθέτουμε αυξημένα κονδύλια για επιχορηγήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΑΕΔ και Ιδρύματα υγείας και κοινωνικής προστασίας».
Αναγνώρισε δε πως οι δαπάνες για την ασφάλιση, την περίθαλψη και την κοινωνική προστασία εμφανίζονται μειωμένες - «αλλά αυτό δεν συνιστά μείωση δαπανών κοινωνικής πολιτικής. Γιατί οι δαπάνες αυτές εκτροχιάστηκαν εντελώς το 2009, λόγω της κατάρρευσης του συστήματος είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και την εκτόξευση των δαπανών για φάρμακο, παρουσιάζοντας μια πρωτοφανή υπέρβαση 2,7 δισ. ευρώ - ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο».
Με τη σειρά του ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος επέμεινε πως ο προϋπολογισμός συνιστά «φοροκαταιγίδα ενάντια στους αδυνάτους - επώδυνες πολιτικές που θα οδηγήσουν τις ασθενείς κοινωνικές τάξεις σε μανικές εξεγέρσεις εναντίον του κράτους. Ας εξετάσουμε το δημοσιονομικό να είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία: Από τις στρεβλώσεις, τις μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά, τον τελείως αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα που αποτελεί τροχοπέδη για τον ιδιωτικό».
Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση πως «κατέστησε την χώρα στόχο της διεθνούς κερδοσκοπίας: Η δημόσια δήλωση του Γεωργίου Παπανδρέου ότι 'αγωνιζόμαστε να σώσουμε τη χώρα απ’ την χρεοκοπία', ακολουθήθηκε από σχόλια του διεθνούς Τύπου ότι η Ελλάδα γίνεται η νέα Ισλανδία του Αιγαίου. Δεν γνώριζαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ότι τους ακούν οι ξένες αγορές;».
Διερωτήθηκε δε «πώς θα γίνει η πράσινη ανάπτυξη με την στενότητα πόρων του Προϋπολογισμού για την γεωργία και την αλιεία, ή με τους αμελητέους πόρους για την έρευνα».
Στο ίδιο πλαίσιο ο βουλευτής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζήμας επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους. «Σε εποχές που δεν υπήρχε διεθνής κρίση, αλλά ανάπτυξη: Διαχειριστήκατε τρία ΚΠΣ και τώρα ζητάτε και τα ρέστα!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρατήρησε ακόμη ότι υπολογίζονται μειωμένες οι εισροές από το ΕΣΠΑ για το έτος 2009 - κάτι που σημαίνει πως «είτε είστε ανίκανοι να φέρετε κονδύλια για έργα στην Περιφέρεια, ή θέλετε να αυξήσετε το έλλειμμα του 2009».
«Προσπαθήσατε να δημιουργήσετε άλλοθι για την αθέτηση των προεκλογικών σας εξαγγελιών διογκώνοντας το έλλειμμα, με συνέπεια να το πληρώσει η χώρα» υποστήριξε και ο Θ. Μπούρας από τη ΝΔ.
«Αξιώνετε απ’ την κυβέρνηση μέσα σε δυο μήνες να διορθώσει ό,τι συσσώρευσε η πενταετία σας», απάντησε ο Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ.
«Τα δάκρυά σας για τον φόρο στα τσιγάρα και τα ποτά είναι κροκοδείλια, όταν εσείς είχατε αυξήσει εφτά φορές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και πέντε φορές τους άμεσους φόρους», επεσήμανε.
«Παρατηρούμε το 2009 να μειώνονται οι εισπράξεις από ΦΠΑ και να αυξάνονται οι επιστροφές φόρου για ΦΠΑ. Αυτό επιβεβαιώνει ότι ο φορολογικός μηχανισμός έχει διαλυθεί πλήρως. Ανεπίτρεπτο!» σχολίασε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς.
Παράλληλα, ο κ. Γείτονας θεώρησε ευκρινείς τους στόχους του προϋπολογισμού και τα εργαλεία επίτευξής τους αξιόπιστα. «Το ζητούμενο είναι να πετύχουμε το 100% στους στόχους που βάλαμε και στα έσοδα και στα έξοδα - και όχι να πάμε σε συμπληρωματικά μέτρα. Μπορεί να πετύχει ο Προϋπολογισμός, με βασικό παράγοντα επιτυχίας την συμμετοχή της κοινωνίας», σημείωσε.
Βέβαιος πως «θα αντέξουμε και θα βάλουμε τις βάσεις για έξοδο απ’ την κρίση», εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς κρίνοντας πως «τακτικές σοκ στον τομέα των δαπανών, θα βύθιζαν την χώρα στην ύφεση, συρρικνώνοντας και το ελλιπές κοινωνικό κράτος που διαθέτουμε».
Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ περί κυβερνητικής ευθύνης στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, επέστρεψε τις κατηγορίες, διαβάζοντας απόσπασμα της χθεσινής ανακοίνωσης του οίκου Fitsch.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Ελλάδα έχει κακό ιστορικό στη μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων, όπως προκύπτει και απ’ την εμπειρία 2003-8, όπου παρά το γεγονός ότι είχε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, δεν κατάφερε, ούτε τα ελλείμματα να συγκρατήσει, ούτε και το χρέος να μειώσει».
«Θα περίμενε κανείς κύριοι της ΝΔ, να αναλάβετε τις ευθύνες σας για επαύξηση των ελλειμμάτων και την κατάρρευση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Στις ομιλίες σας όμως, συμπεριφέρεστε λες και δεν ήταν η κυβέρνησή σας που έφερε τη χώρα σ’ αυτήν την κατάσταση», κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Σαχινίδης.
«Φέρατε τη χώρα στις εκλογές, γιατί θέλατε να παραδώσετε το κλειδί του Μαξίμου στο ΠΑΣΟΚ για να διαχειριστεί αυτό την κρίση. Δεν χτυπάμε εμείς την μεσαία τάξη. Εσείς την χτυπούσατε. Γιατί τα στελέχη των επιχειρήσεων, ακριβώς επειδή δεν μπορούσαν να κρύψουν τις αμοιβές τους, ήταν τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια - και όλοι οι άλλοι φοροδιέφευγαν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομικών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ