Υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2010, εν μέσω αντεγκλήσεων σχετικά με τις ευθύνες για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2010, εν μέσω αντεγκλήσεων σχετικά με τις ευθύνες για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης η αξιωματική αντιπολίτευση καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του περί κινδύνου χρεοκοπίας, θεωρώντας πως μΆ αυτές «άνοιξε η όρεξη των διεθνών κερδοσκόπων».
Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ακόμη πως το οικονομικό επιτελείο συνειδητά διόγκωσε το έλλειμμα για να παρουσιάσει το προσεχές έτος μια τεχνητή θεαματική βελτίωση.
Παράλληλα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν απΆ την κυβέρνηση να εστιάσει στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και στην εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης με πρόσθετα μέτρα και ενέργειες, όπως προσωρινή άρση των πλειστηριασμών (Γ. Αμοιρίδης), κίνητρα για επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογία (Κ. Σπηλιόπουλος), ή πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη σύσταση μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Δ. Λιντζέρης).
Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευσης παρείχε διαβεβαιώσεις για συναίνεση στη λήψη μέτρων ενάντια στη φοροδιαφυγή και προτροπές για ταχύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων που είχαν δρομολογηθεί επί ΝΔ, καταδικάζοντας παράλληλα την έμμεση φορολογία και τις «φοροεπιδρομές στα νοικοκυριά».
Ειδικότερα, ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «πόσο αντέχει η οικονομία άλλη μία πιστοληπτική υποβάθμιση» και χαρακτήρισε την μέχρι τώρα κυβερνητική αντιμετώπιση του προβλήματος, «εξαιρετικά χαλαρή».
«Χρειάζεται δράση - και αυτό σημαίνει αλλαγή του προϋπολογισμού. Οι αγορές δεν θα πειστούν μονάχα από μία διακήρυξη του υπουργού για κατάθεση συμπληρωματικού Προϋπολογισμού. ¶λλες χώρες όπως η Ιρλανδία, έχουν πάρει εξαιρετικά αυστηρά μέτρα για την περιστολή ενός κράτους που είναι και μικρότερο απΆ το δικό μας. Γιατί να μην είστε τόσο τολμηροί στον πρώτο Προϋπολογισμό; Αυτό θα έστελνε μήνυμα ότι επιχειρείτε να βάλετε το μαχαίρι στο κόκαλο», ανέφερε.
Αντίστοιχα, ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας, Ν. Λέγκας, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να καταλάβει ότι κυβερνά και ότι δεν κάνει πλέον αντιπολίτευση. Να πάρει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Εμείς αναγνωρίσαμε τις δυσκολίες, δεν πλειοδοτήσαμε, δεν τάξαμε».
Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, προειδοποίησε πως «η τρίτη φάση της κρίσης θα χτυπήσει τα ομόλογα» και πως η κυβέρνηση θα πρέπει να θωρακιστεί απέναντι σε ενδεχόμενη κερδοσκοπική επίθεση.
«Το έδαφος στρώνεται από το γεγονός, ότι η δυναμική του δημοσίου χρέους, είναι κατά πολύ υπέρτερη του ρυθμού ανάπτυξης. Όσο διαρκεί ο στρόβιλος, η κυβέρνηση θα πρέπει να 'απαγορεύσει' ρητώς την λέξη διάλογος και διαβούλευση - και να βγει με απόφαση και δράση, όσο υπάρχει χρόνος», τόνισε.
«Ή η κυβέρνηση θα δράσει αποφασιστικά με τη στήριξη του ευρύτερου δυνατού πολιτικού φάσματος (αυτό εννοώ όταν μιλώ για κυβέρνηση έκτακτης εθνικής ανάγκης), ή οι αγορές θα επιβάλλουν τις λύσεις τους με τον χειρότερο δυνατό τρόπο» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Επέκρινε επίσης τις «νεοκεϋνσιανές αφελείς αυταπάτες, κυρίως του Συνασπισμού, που θέλουν κάθε ευρώ που δανειζόμαστε, να το ρίχνουμε στην αγορά και να γίνεται τρία ευρώ, ή πέντε. Αν το ευρώ αυτό, πάει στις εισαγωγές ή στις αντιπαραγωγικές δαπάνες του δημοσίου, αν δημιουργεί δυσπιστία στις αγορές, μπαίνεις σε ζώνη υψηλού κινδύνου».
Απαντώντας δε εμμέσως στον Π. Λαφαζάνη που είχε προτείνει ως λύση τον εσωτερικό δανεισμό μέσω κρατικών ομολόγων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τον χαρακτήρισε «μικρή εφεδρική λύση, που δεν θα πρέπει να θεωρείται φετίχ - είναι μια μικρή εφεδρεία γιατί αλλιώς θα γίνει πλυντήριο». Σε κάθε περίπτωση, «θα πρέπει να προβλέψουμε ότι θα μειώσουμε αντίστοιχα τις δημόσιες δαπάνες».
Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε το σχόλιο του εισηγητή του ΚΚΕ, ¶γγελου Τζέκη ότι «και με τον τρόπο αυτό, πάλι τα λαϊκά στρώματα θα σηκώσουν το βάρος», αλλά και την επιδοκιμασία του γενικού εισηγητή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος προέτρεψε τους αρμοδίους υπουργούς «να την πάρουν στα σοβαρά».
Κατά τα άλλα, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ, Νίκος Λέγκας, δήλωσε απευθυνόμενος στους υπουργούς, πως «δεν αναζητούμε άλλοθι στην κρίση για να δικαιολογήσουμε την επιδείνωση των στοιχείων, αλλά κι εσείς δεν πρέπει να αναζητάτε στην πολιτική που ακολουθήσαμε, άλλοθι για να απουσιάσετε απΆ τις δεσμεύσεις σας».
Ο κ. Κεφαλογιάννης επανήλθε στη διόγκωση του δημοσίου χρέους, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ το 1995, με αφορμή τη διαφάνεια στην καταγραφή του, που επέβαλε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, καταλόγισε στατιστικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ολόκληρο το εσωτερικό χρέος της γενικής κυβέρνησης προς την Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα η τριετής διακυβέρνηση, να παρουσιάζεται να έχει εκτινάξει το χρέος από το 65% στο 100% του ΑΕΠ.
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ αποδέχθηκε πως οι αναφορές του οίκου Fitch ήταν «μεθοδευμένες» - από την άλλη ωστόσο, υποστήριξε πως «όταν ο πρωθυπουργός, μετά από υπουργικό Συμβούλιο λέει πως η χώρα βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας και το πρόβλημα υπονομεύει την εθνική ανεξαρτησία, δημιουργείται θέμα κατάρρευσης των ομολόγων.
«Υπήρχε κανείς λόγος να πει ο υπουργός στην Ε.Ε. πως τα στοιχεία του προϋπολογισμού ήταν πλαστά; Η Ελλάδα ήταν κλεισμένη σε ένα καλάθι με χώρες με μεγάλα ελλείμματα λόγω της διεθνούς κρίσης και όσο ήταν εκεί μέσα, ήταν ασφαλής. Εσείς την βγάλατε από μέσα και την δείξατε. Δεν θέλει και πολύ», ανέφερε.
«Αν οι κερδοσκόποι είναι οι εχθροί, κι εσείς φίλοι της χώρας, πολλές φορές οι εχθροί μας ήρθαν ντυμένοι φίλοι» απάντησε οργισμένος με στίχο του Ελύτη, ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης.
«Η χώρα δεν βρίσκεται υπό απειλή λόγω της στάσης του πρωθυπουργού, αλλά εξαιτίας της ανεύθυνης στάσης της προηγούμενης κυβέρνησης. Η ανακοίνωση της Fitch που κατέθεσα στα πρακτικά, λέει ρητά ότι επί πεντέμισυ χρόνια, δεν κάνατε προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους - αλλά εσείς δεν θέλετε να την διαβάσετε», τόνισε.
Ο κ. Σαχινίδης απέρριψε επίσης κατηγορηματικά ο επιχείρημα της ΝΔ ότι το έλλειμμα διογκώθηκε τεχνητά από το 8% στο 12,7%, από την ακύρωση του μέτρου για τους ημιυπαίθριους χώρους.
«Στην αρχή αναμενόταν απόδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ. Στις 25 Ιουνίου το υπουργείο ανακοινώνει 1,15 δισ. και τώρα ισχυρίζεστε πως χάσαμε 1,5 δισ. Η μόνη αλήθεια είναι ότι μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, τα μέτρα της 'τακτοποίησης' είχαν αποδώσει συνολικά, μονάχα 20 εκ. ευρώ. Ήταν καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, δεν έλυναν το μέτρο της αυθαίρετης δόμησης και είχαν σοβαρά συνταγματικά προβλήματα», πρόσθεσε.
«Το μέτρο θα λειτουργούσε το δεύτερο εξάμηνο. Όμως από το Σεπτέμβριο και μετά, έχουμε προεκλογική περίοδο κι εσείς καταργήσατε τη ρύθμιση. ΓιΆ αυτό δεν είχαμε τις εισπράξεις» απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Καράογλου.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κ. ¶γγελος Τζέκης επεσήμανε πως η κρίση οφείλεται στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, καθώς «οι κεφαλαιοκράτες έχουν στουμπώσει τα ταμεία τους από κέρδη που δεν μπορούν να επενδυθούν».
Τα μέτρα για τα οποία ερίζουν και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, είναι κατά τον κ. Τζέκη αντιλαϊκά, κινούμενα στην ίδια λογική - αλλιώς, «γιατί καταργήθηκε η φορολογία των διαφημίσεων στις τηλεοράσεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χαμένα; Δώσατε νέα παράταση στα κέρδη που αποκομίζουν εταιρείες μέσα στο Χρηματιστήριο. Μειώνονται τα επιδόματα των πολυτέκνων, οι πόροι για την κοινωνική προστασία» κατήγγειλε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, αξιώνοντας τουλάχιστον τη μείωση των έμμεσων φόρων, ιδιαίτερα στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ