Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 11:54

Καταβολή λύτρων για την απελευθέρωση του Ariana

Οι Σομαλοί πειρατές που έχουν καταλάβει από τον περασμένο Μάιο το ελληνικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο Ariana, διαβεβαίωσαν σήμερα ότι έλαβαν λύτρα ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι το πλοίο με το 34μελές του πλήρωμα θα απελευθερωθεί άμεσα.

Οι Σομαλοί πειρατές που έχουν καταλάβει από τον περασμένο Μάιο το ελληνικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο Ariana, διαβεβαίωσαν σήμερα ότι έλαβαν λύτρα ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι το πλοίο με το 34μελές του πλήρωμα θα απελευθερωθεί άμεσα. Την καταβολή λύτρων επιβεβαίωσε και η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

«Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε, τα λύτρα καταβλήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί και το πλοίο θα αφεθεί ελεύθερο εντός λίγων λεπτών», δήλωσε τηλεφωνικά ένας εκ των πειρατών που εμπλέκεται στην κατάληψη του Ariana.

«Πληρώσαμε τα λύτρα και περιμένουμε τους πειρατές να απελευθερώσουν το πλοίο», δήλωσε στο Reuters o επικεφαλής της πλοικτήτριας εταιρείας Alloceans Shipping που εδρεύει στην Αθήνα, χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές ποσό που καταβλήθηκε.

Το Ariana, που πλέει υπό σημαία Μάλτας, κατελήφθη στις 2 Μαΐου στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ στις 26 Νοεμβρίου ένας άλλος πειρατής είχε ανακοινώσει ότι το πλοίο είχε αφεθεί ελεύθερο έναντι 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ότι διαφωνίες της τελευταίας στιγμής είχαν οδηγήσει σε ματαίωση της συναλλαγής.

Οι Σομαλοί πειρατές κρατούν και ένα δεύτερο ελληνικό πλοίο, το μήκους 330 μέτρων σούπερ τάνκερ Maran Centaurus, το οποίο κατελήφθη στις 29 Νοεμβρίου με πλήρωμα που αποτελείται από εννέα Έλληνες, 16 Φιλιππινέζους, δύο Ουκρανούς και έναν Ρουμάνο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters