«Οκτώ μόλις εβδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας, η αξιοπιστία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης βρίσκεται υπό απειλή», επισημαίνεται σε ανταπόκριση που δημοσιεύεται στους Financial Times, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα κρούει και κύριο άρθρο της οικονομικής εφημερίδας.
«Οκτώ μόλις εβδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας, η αξιοπιστία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης βρίσκεται υπό απειλή», επισημαίνεται σε ανταπόκριση που δημοσιεύεται στους Financial Times, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα κρούει και κύριο άρθρο της οικονομικής εφημερίδας, κάνοντας λόγο για τη «φάρσα της διαχείρισης του ελληνικού δημόσιου χρέους».
Η ανταπόκριση κάνει λόγο για «κλίμα κρίσης στην πιο αδύναμη οικονομία της ευρωζώνης», που έχει ενταθεί λόγω της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch και τη μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο της Αθήνας.
Συγκεκριμένα για την απότομη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, επισημαίνεται ότι «μεταβολή αυτής της κλίμακας δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά σε αγορά ομολόγων της ευρωζώνης».
«Το πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας, με τις δεσμεύσεις για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τις υποσχέσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν τηρηθεί, κάνει τους αναλυτές σκεπτικούς ως προς το αν οι σοσιαλιστές θα μπορέσουν να αλλάξουν την οικονομική κατάσταση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στην ανταπόκριση της εφημερίδας από την Αθήνα γίνεται επίσης λόγος για τον κρίσιμο ρόλο των ΜΜΕ στη δημιουργία αρνητικού κλίματος. «Οι τίτλοι των εφημερίδων και οι συζητήσεις στην τηλεόραση σχετικά με το αν η Ελλάδα “αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας” εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας.
«Μόνο λίγοι καταναλωτές χάζευαν χθες στο εμπορικό κέντρο Golden Hall», καταλήγει το δημοσίευμα, αφού έχει κάνει μία ανασκόπηση στους δυσοίωνους οικονομικούς δείκτες της χώρας μας.
«Στην κλασσική ελληνική τραγωδία η προσπάθεια των πρωταγωνιστών να παρακάμψουν τη θέληση των θεών οδηγεί στην πτώση τους. Στη φάρσα που ονομάζεται διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους, η Αθήνα είναι ένοχη για ένα είδος πιο σύγχρονης ύβρεως: για “μαγείρεμα” των στοιχείων της ώστε να ξεγελάσει τις αγορές και την ΕΕ. Η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση πληρώνει τώρα το τίμημα», επισημαίνει σημερινό κύριο άρθρο της εφημερίδας.
Ωστόσο, ο αρθρογράφος τονίζει ότι «παρόλο που (η εξυπηρέτηση του χρέους) δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι εφικτή».
«Τα βάσανα της Αθήνας άρχισαν οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι, σαν τους χρησμούς των Δελφών, εντυπωσιάζουν λιγότερο με τις μεθόδους έρευνας που χρησιμοποιούν και περισσότερο με την ικανότητά τους να αλλάζουν το ρου των γεγονότων», επισημαίνεται, για να προστεθεί ότι μπορεί τα ελληνικά ομόλογα να είναι ένα βήμα από το να μην γίνονται αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο η Ελλάδα έχει αρκετό χρόνο για να επανορθώσει.
Τέλος, το άρθρο τονίζει ότι κάνουν λάθος όσοι «καταριούνται την ημέρα που η Ελλάδα έγινε δεκτή στην ευρωζώνη», καθώς «ακόμα και αν συνέβαινε το χειρότερο, το ευρωπαϊκό σύστημα θα συνέχιζε να παρέχει δάνεια στις ελληνικές εταιρείες».
Παρόλ’αυτά, «η πραγματική τραγωδία αφορά τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς τα προβλήματα της Ελλάδας τροφοδοτούν την υποκρισία της τοποθέτησης υψηλότερων προδιαγραφών για τις χώρες που είναι υποψήφιες για το ευρώ παρά για αυτές που το έχουν ήδη υιοθετήσει. Η Ελλάδα πρέπει να συνέλθει για χάρη τους, όπως και για χάρη της ίδιας».
Πηγή: ft.com