Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 19:17

ΣΕΤΕ: Ζητήματα απόλυτης προτεραιότητας ρευστότητα - στοχευμένη προβολή

H επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας και η έγκαιρη και στοχευμένη προβολή του τουρισμού της χώρας συνιστούν σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ζητήματα απόλυτης προτεραιότητας για την επιβίωση του ελληνικού τουρισμού.

H επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας και η έγκαιρη και στοχευμένη προβολή του τουρισμού της χώρας συνιστούν σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ζητήματα απόλυτης προτεραιότητας για την επιβίωση του ελληνικού τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη ρευστότητας, ο ΣΕΤΕ σημειώνει ότι το πρόβλημα αυτό προέκυψε από τις μειωμένες αυξήσεις, αλλά κυρίως από τα μειωμένα έσοδα.

Προσθέτει δε πως για τις επιχειρήσεις που έχουν προσπαθήσει και επενδύσει, το πρόβλημα αυτό επιδεινώθηκε από τη μη καταβολή -από μέρους της πολιτείας- των οφειλών που προέρχονται από τον Αναπτυξιακό Νόμο αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις από καθυστερούμενη επιστροφή ΦΠΑ.

Ζητά λοιπόν την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας με σύνδεση των εγγυήσεων του Δημοσίου με τις τράπεζες με δεσμευτικό χαρακτήρα και όχι με ευχολόγια -όπως στο παρελθόν- και οπωσδήποτε για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων και όλων των μεγεθών.

Ειδικά για τον Αναπτυξιακό Νόμο, ζητά την άμεση εξέταση των εκκρεμουσών αιτήσεων, για μεγάλο μέρος των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει η επενδυτική διαδικασία.

Εκτιμά επίσης ότι σοβαρή λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας θα μπορούσε να δοθεί από τη θέσπιση του δικαιώματος πώλησης σε τρίτους -για χρήση κι εκμετάλλευση- μέρους των τουριστικών εγκαταστάσεων, υπό τη μορφή ανεξαρτήτων διαμερισμάτων ή κατοικιών με ταυτόχρονη υποχρέωση να το παραχωρούν για εκμετάλλευση στο φορέα της τουριστικής επιχείρησης.

Το μέτρο αυτό, μηδενικού κόστους για την πολιτεία, όπως αναφέρει, θα έλυνε καίρια το πρόβλημα ρευστότητας πολλών τουριστικών επιχειρήσεων, χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε τραπεζικό δανεισμό.

Κρίνει δε απαραίτητη την παράταση ισχύος των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση το Δεκέμβριο του 2008 και μάλιστα την επέκτασή τους σε όλους τους επιμέρους κλάδους του τουρισμού, οι περισσότεροι εκ των οποίων (π.χ. τουριστικά γραφεία και επιχειρήσεις θαλάσσιου τουρισμού), όπως σημειώνει, δεν περιελήφθησαν στην εφαρμογή των μέτρων. Αυτό μάλιστα σε μια περίοδο, όπου πολλές χώρες της Ε.Ε. μειώνουν το ΦΠΑ (Γαλλία, Γερμανία και Κύπρος) και άλλες επιδοτούν συγκεκριμένες ομάδες τουριστών (Ισπανία).

Αναφορικά με την έγκαιρη και στοχευμένη προβολή του τουρισμού, επισημαίνει πως είναι ανάγκη να ρυθμιστούν τα προς τρίτους χρέη του ΕΟΤ για τη διαφήμιση των προηγούμενων ετών.

Αναγκαία προϋπόθεση για αυτό, προσθέτει, είναι αφΆ ενός μεν, η κάλυψη της χηρεύουσας θέσης του προέδρου του ΕΟΤ και αφετέρου δε, η συγκεκριμενοποίηση του ποσού που θα είναι διαθέσιμο για την καμπάνια προβολής της επόμενης τουριστικής περιόδου.

Υπογραμμίζει τέλος ότι η υπαγωγή του τουρισμού σε ένα Υπουργείο ταυτόχρονα με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, σηματοδοτεί για όλους τους αποδέκτες -Έλληνες και ξένους- τη διαιώνιση του μειωμένου ενδιαφέροντος της Πολιτείας για τον τουρισμό και την αδυναμία άντλησης από αυτόν τον τομέα της οικονομίας, του συνόλου των θετικών αποτελεσμάτων που μπορεί να επιφέρει για την οικονομία και την κοινωνία.