Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 07:36

Υποχωρεί το γιέν

Απώλειες για δεύτερη μέρα σημείωσε το γιέν έναντι του ευρώ καθώς οι ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνονται τονώνοντας τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες επιδόσεις.

Απώλειες για δεύτερη μέρα σημείωσε το γιέν έναντι του ευρώ καθώς οι ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνονται τονώνοντας τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες επιδόσεις.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έναντι και των 16 κυριοτέρων νομισμάτων του κόσμου πριν από τις σημερινές εκθέσεις που προβλέπεται να δείξουν αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ για δεύτερο μήνα και ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών.

Το δολάριο της Αυστραλίας όδευε να σημειώσει άνοδο για δεύτερη εβδομάδα εν μέσω εικασιών ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας του Νοτίου Ειρηνικού, επιταχύνεται.

Το γιέν υποχώρησε στα 130,58 ανά ευρώ στη 1:12 μ.μ. στο Τόκιο από 129,94 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, περιορίζοντας την εβδομαδιαία του άνοδο στο 3%. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 88,66 ανά δολάριο από 88,20. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,4728 ανά ευρώ από 1,4732.

Το νόμισμα της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 91,62 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 91,66 σεντς που ήταν χθες, έχοντας σημειώσει μέσα στην εβδομάδα άνοδο 0,2%. Το νόμισμα ισχυροποιήθηκε 0,5% φθάνοντας στα 81,24 γιέν.

Ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 1,4% μετά την χθεσινή άνοδο 0,6% του Standard & Poor’s 500 Index στις ΗΠΑ. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας άγγιξαν χθες το 3,52%, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Νοεμβρίου.

Το δολάριο της Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε για δεύτερη ημέρα έναντι του γιέν καθώς εκθέσεις έδειξαν μείωση των κινεζικών εξαγωγών και αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της, υψηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών, αλλά και αύξηση των εισαγωγών.

Οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν 1,2% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και εισαγωγές αναρριχήθηκαν 26,75, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Κίνας στο Πεκίνο ανακοίνωσε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 19,2% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή είχε σημειώσει αύξηση 16,1%.

Στην Αυστραλία τα επιτόκια βρίσκονται στο 3,75% και στη Νέα Ζηλανδία στο 2,5% έναντι 0,1% στην Ιαπωνία και κοντά στο μηδέν στις ΗΠΑ, προσελκύοντας τους επενδυτές για περιουσιακά στοιχεία των χωρών της Ασίας-Ειρηνικού, λόγω των περιουσιακών τους στοιχείων με υψηλότερες αποδόσεις.

ΠΗΓΗ: Bloomberg