Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009 21:02

ΟΗΕ: Εξάμηνη ανανέωση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο

Με 14 ψήφους υπέρ και μία κατά, αυτή της Τουρκίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα νέο ψήφισμα για την Κύπρο, στο οποίο περιλαμβάνεται η εξάμηνη ανανέωση της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί και η Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Με 14 ψήφους υπέρ και μία κατά, αυτή της Τουρκίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα νέο ψήφισμα για την Κύπρο, στο οποίο περιλαμβάνεται η εξάμηνη ανανέωση της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί και η Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα τονίζεται ότι «την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης φέρουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι Κύπριοι» και ότι «τώρα υπάρχει μία σπάνια ευκαιρία», καλώντας τις δύο πλευρές «να εμπλακούν πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις, προσβλέποντας σε αποφασιστική πρόοδο αυτών των διαπραγματεύσεων στο εγγύς μέλλον».

Μετά από παρέμβαση της Ρωσίας αφαιρέθηκε από το σχέδιο ψηφίσματος ένα σημείο που έκανε λόγο για «προσωπική στήριξη» του κ. Ντάουνερ από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στο τελικό κείμενο αναφέρεται ότι «το Σ.Α. χαιρετίζει τις συνεχείς προσπάθειες του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, με την εντολή να βοηθήσει τα μέρη στη διεξαγωγή ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων που στοχεύουν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης».

Το Σ.Α. επαναβεβαιώνει τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών να υποβοηθήσουν τα μέρη για να οδηγήσουν την κυπριακή διένεξη και τη διαίρεση του νησιού σε μια συνολική και μόνιμη διευθέτηση.

Συγχαίρει τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες για την πολιτική ηγεσία που έχουν επιδείξει και καλωσορίζει θερμά την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι στιγμής στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις και τις κοινές ανακοινώσεις των ηγετών.

Ενθαρρύνει έντονα τους ηγέτες για να αυξήσουν τη δυναμική στις διαπραγματεύσεις, διασφαλίζοντας την πλήρη αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας για επίτευξη μίας συνολικής διευθέτησης βασισμένης σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη συνέχεια, το Σ.Α. καλωσορίζει την εφαρμογή κάποιων από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν από τους ηγέτες, καλώντας σε ανανεωμένη προσπάθεια για την εφαρμογή των εναπομεινάντων μέτρων. Επαναβεβαιώνει τη σημασία της συνεχούς διακίνησης των Κυπρίων στην Πράσινη Γραμμή, ενθαρρύνοντας το άνοιγμα με αμοιβαία συμφωνία και άλλων σημείων διέλευσης.

Το Σ.Α. είναι πεπεισμένο για τα πολλά σημαντικά οφέλη για όλους τους Κύπριους που θα προκύψουν από μία συνολική και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού, ενθαρρύνει αμφότερες τις πλευρές να εξηγήσουν καθαρά αυτά τα οφέλη όπως και την ανάγκη αυξημένης ευελιξίας και συμβιβασμού, ώστε να τα διασφαλίσουν και για τις δύο κοινότητες πολύ πριν από τα τελικά δημοψηφίσματα.

Το Σ.Α. επαναλαμβάνει τις αναφορές του για την αποναρκοθέτηση, για το έργο της Επιτροπής Αγνοουμένων, καθώς και για τις δικοινοτικές επαφές και εκδηλώσεις. Καλεί και πάλι την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν το στρατιωτικό στάτους κβο στα Στροβίλια που προϋπήρχε της 30ής Ιουνίου 2000.

Συμμερίζεται δε την ευγνωμοσύνη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για τις εθελοντικές τους εισφορές για χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την παράκλησή του για επιπλέον εθελοντικές εισφορές από άλλες χώρες και οργανισμούς.

Τέλος, ζητά από το Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση για την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος, συμπεριλαμβανομένου του εκτάκτου σχεδιασμού σε σχέση με τη διευθέτηση, μέχρι την 1η Ιουνίου 2010, και να ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις, όποτε κριθεί αναγκαίο.

Στην αρχή του ψηφίσματος τονίζεται ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σύμφωνη, ότι δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στο νησί, η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απαραίτητη πέραν της 15ης Δεκεμβρίου 2009.

ΑΠΕ - ΜΠΕ