Οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι καταστροφικές για όλους, σημειώνει το CNN, καθώς ορισμένα σημεία του πλανήτη επηρεάζονται θετικά από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, όπως όλοι ξέρουμε, και οι ¶γγλοι οινοπαραγωγοί ανήκουν σε αυτές. Οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι καταστροφικές για όλους, σημειώνει το CNN, καθώς ορισμένα σημεία του πλανήτη επηρεάζονται θετικά από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ένα από αυτά είναι οι αγγλικοί αμπελώνες, οι οποίοι έχουν επωφεληθεί σημαντικά από την αλλαγή του κλίματος προς το θερμότερο. Οι Βρετανοί αμπελουργοί έχουν αρχίζει τα τελευταία χρόνια να πειραματίζονται και με ποικιλίες που μέχρι πρότινος ευδοκιμούσαν στο θερμότερο κλίμα των γαλλικών αμπελώνων.
Για πολλούς παραγωγούς το πείραμα είχε θετική κατάληξη. Μεταξύ αυτών και ο Κρις Γουάιτ, γενικός διευθυντής της Denbies Wine Estate, ο οποίος δήλωσε στο CNN: «Πριν από 20 χρόνια θα ήταν αδιανόητο να φυτευτούν εδώ αυτές οι ποικιλίες. Και όμως, σήμερα παράγουμε λαμπερά κρασιά με γεμάτο σώμα που ανταγωνίζονται επάξια τις υπόλοιπες χώρες».
«Χάρη στην αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, η σχέση ποσότητας και ποιότητας βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο», εξηγεί ο κ. Γουάιτ. Το κλίμα διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου και οξέων που περιέχονται στα σταφύλια και από τα οποία εξαρτώνται τα χαρακτηριστικά αρώματα των κρασιών.
Το περασμένο έτος, η Βρετανία παρήγαγε την πρωτοφανή ποσότητα των 3 εκατ. μπουκαλιών κρασιού, ενώ σύμφωνα με την English Wine Producers Association, η παραγωγή βρετανικού κρασιού αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2015.