Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009 17:07

Σήμερα η πρώτη δοκιμαστική πτήση του 787 Dreamliner

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση του νέου «καρπού» της Boeing Co, 787 Dreamliner, έχει προγραμματιστεί σήμερα στις ΗΠΑ, δυόμιση χρόνια την παρουσίαση του νέου, οικονομικού μοντέλου.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση του νέου «καρπού» της Boeing Co, 787 Dreamliner, έχει προγραμματιστεί σήμερα στις ΗΠΑ, δυόμιση χρόνια την παρουσίαση του νέου, οικονομικού μοντέλου.

Το νέο αεροσκάφος, το οποίο έχει κατασκευαστεί από ελαφριά σύνθετα υλικά με ίνες άνθρακα και τιτάνιο υπόσχεται να εξοικονομήσει εκατομμύρια δολάρια από καύσιμα και έξοδα συντήρησης. Εξαιτίας, όμως, των σχεδιαστικών ελαττωμάτων που παρουσίαζε το καινούργιο μοντέλο και της δίμηνης απεργίας των εργαζομένων, η πρώτη του δοκιμαστική πτήση καθυστέρησε πάρα πολύ.

«[Η δοκιμαστική πτήση] θα δημιουργήσει τη δυσάρεστη εντύπωση ότι το πρόγραμμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε στάδιο προγραμματισμού», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Αμπουφάλια, αναλυτής αεροπορικών και διαστημικών μεταφορών της Teal Group. «Η αλήθεια, όμως, είναι ότι είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος μέχρι το τελικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Οι αεροπορικές εταιρείες αρέσκονται ιδιαίτερα στην ιδέα των αεροσκαφών μεσαίου μεγέθους, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 250 επιβάτες σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί παραγγελίες 840 αεροσκαφών 787 Dreamliner, αξίας 140 δισ. δολαρίων, μετά την παρουσίαση των σχεδίων για την κατασκευή του μοντέλου το 2004.

Ταυτόχρονα, αγοραστές έχει προσελκύσει και η ανταγωνίστρια Airbus με το αεροσκάφος A350, το οποίο έχει επίσης κατασκευαστεί από σύνθετα υλικά με ίνες άνθρακα. Το μέγεθος των κερδών που θα εξασφαλίσει η Boeing από το νέο της δημιούργημα είναι αβέβαιο και θα εξαρτηθεί από πλήθος παραμέτρων, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Πηγή: Reuters