Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009 12:02

Πάνω από τα 71 δολ. η τιμή του αργού

Πάνω από τα 71 δολάρια ενισχύονται οι τιμές του «μαύρου χρυσού», οι οποίες ανέκαμψαν χθες έπειτα από εννέα μέρες απωλειών.

Πάνω από τα 71 δολάρια ενισχύονται οι τιμές του «μαύρου χρυσού», οι οποίες ανέκαμψαν χθες έπειτα από εννέα μέρες απωλειών. Η άνοδός τους αποδίδεται στη μεγάλη μείωση των αποθεμάτων διυλισμένων προϊόντων στις ΗΠΑ, η οποία αντιστάθμισε την απρόσμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του American Petroleum Institute, τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων – στα οποία συμπεριλαμβάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ – μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 2,6 εκατ. βαρέλια, έναντι πτώσης 600.000 βαρελιών που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αντιθέτως, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 924.000 βαρέλια, έναντι πρόβλεψης για μείωσή τους κατά 1,8 εκατ. βαρέλια.

Οι επενδυτές στρέφονται στα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας (ΕΙΑ) για τα αποθέματα, αναζητώντας ενδείξεις για τον ρυθμό ανάκαμψης της ζήτησης στη μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας στον κόσμο.

Στις 11:44 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχυόταν κατά 61 σεντς στα 71,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 72,76 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 71 σεντς.

«Πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου είναι διατηρήσιμη, καθώς οι παράγοντες που οδήγησαν στα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων θα διατηρηθούν τη στιγμή που η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται», σχολίασε αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia.