Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. έθεσε τις βάσεις για το αίσθημα εμπιστοσύνης στο ευρώ και κάθε μέλος της Ευρωζώνης είναι υπεύθυνο για την διατήρηση των δημοσίων οικονομικών του υπό έλεγχο, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε τις βάσεις για το αίσθημα εμπιστοσύνης στο ευρώ και κάθε μέλος της Ευρωζώνης είναι υπεύθυνο για την διατήρηση των δημοσίων οικονομικών του υπό έλεγχο, δήλωσε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.
«Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη βλέπουμε πόσο σημαντικό είναι το σύμφωνο. Το σύμφωνο είναι το καθοριστικό πλαίσιο για το αίσθημα εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά και την σταθερότητα του ευρώ», τόνισε η Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο.
«Κάθε ξεχωριστή χώρα-μέλος είναι υπεύθυνη για την (διατήρηση) υγιών δημοσίων οικονομικών. Αυτός είναι ο όρος για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για ολόκληρη την Ευρώπη».
«Κορυφή του χρηματοπιστωτικού παγόβουνου η Ελλάδα»
«Η Ελλάδα είναι μόνον η κορυφή του χρηματοπιστωτικού παγόβουνου. Ασφαλώς τα προβλήματά της είναι κατά μεγάλο μέρος οικεία κακά, αλλά αυτό ισχύει για όλες τις χώρες που αυτή τη στιγμή υποφέρουν από την κρίση….Η χρόνια ανικανότητα της Ελλάδας να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή είναι αυτή τη στιγμή ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης…»
Tα παραπάνω επισημαίνει ο ευρωβουλευτής των Πράσινων Σβεν Γκίγκολντ, ιδρυτικό μέλος της ΑΤΤΑΚ Γερμανίας, σε ανάλυσή του που φιλοξένησε χθες η γερμανική έκδοση των Financial Times:
«Όμως είναι κοντόφθαλμο να επιρρίψουμε τις ευθύνες για τους μη ισοσκελισμένους προϋπολογιμούς μόνον στις μεμονωμένες χώρες - μέλη της ευρωζώνης. Διότι ακριβώς τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Ενώ όμως οι οικονομίες τους προχωρούν ολοταχώς προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η συνεργασία στον καθορισμό των μισθών ή στο φορολογικό σύστημα αναπτύσσεται ελάχιστα.
Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία κατάφεραν με την προσεκτική μισθολογική πολιτική και τον ανταγωνιστικό προσανατολισμό της φορολογίας τους να έχουν υψηλά αποθέματα στο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στο ισοζύγιο πληρωμών….Χώρες όμως όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία με ελλείμματα στο πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών δεν είναι τόσο εύκολο να θέσουν υπό έλεγχο τον κρατικό τους προϋπολογισμό.»
Και ο Πράσινος ευρωβουλευτής καταλήγει: «Η ΕΕ και η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά πρέπει να στηρίξουν τις χώρες που έχουν δομικά προβλήματα στον προϋπολογισμό τους αντί να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη. Πρέπει να περάσουμε από το ανταγωνιστικό σύστημα της φορολογίας στη φορολογική συνεργασία.»
Πηγές: Reuters, Deutsche Welle