Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009 17:58

Γ. Παπανδρέου: Η κατάσταση δεν αλλάζει εν μία νυκτί

«Η κατάσταση δεν αλλάζει εν μία νυκτί», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας εκ νέου «ένα μικρό διάστημα χάριτος».

«Η κατάσταση δεν αλλάζει εν μία νυκτί», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P παρά τα μέτρα που εξήγγειλε. Ζήτησε δε εκ νέου «ένα μικρό διάστημα χάριτος».

«Θα σας δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να αναμορφώσουμε την Ελλάδα ριζικά», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Επανέλαβε ότι «το έλλειμμα αξιοπιστίας», το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, «προκλήθηκε μετά από αρκετά χρόνια μιας αδιάφορης διακυβέρνησης».

Παραδέχθηκε επίσης ότι «υπάρχουν ως εκ τούτου αρκετά ζητήματα που πρέπει να πατάξουμε και να αλλάξουμε», υπογραμμίζοντας ότι είναι αρκετά αυστηρότερος, όσον αφορά την κριτική που ασκεί στον εαυτό του, για την χώρα του, σε σύγκριση με πολλούς άλλους εκτός Ελλάδας.

Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε πως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα καταστήσει την Ελλάδα οικονομικά βιώσιμη, στραμμένη προς την πράσινη οικονομία.

Ερωτηθείς σχετικά με την προειδοποίηση νέας υποβάθμισης από την S&P και το ενδεχόμενο κήρυξης αδυναμίας πληρωμών, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «η αδυναμία πληρωμών δεν είναι εναλλακτική λύση, απλώς και μόνον γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση μας υποστηρίζει αρκούντως και επίσης, γιατί έχουμε σημειώσει πρόοδο σε θέματα τακτοποίησης της οικονομίας μας».

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον υπό ψηφοφορία προϋπολογισμό του 2010, θα μειωθεί σχεδόν στο 4%.

«Πρόκειται για σημαντική περικοπή σε περίοδο ύφεσης, αλλά είναι απαραίτητη και θα γίνει», ανάφερε και πρόσθεσε ότι έχει ανακοινώσει πακέτα μέτρων σε διάφορους τομείς, τα οποία θεωρεί σημαντικά.

«Ίσως το ''κοκτέιλ'' μέτρων που ανακοίνωσα να μην είναι "ορθόδοξο", ίσως ορισμένοι να απογοητευθούν, αλλά όλα τα μέτρα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την Ελλάδα και πολύ πιο ρηξικέλευθα από το αναμενόμενο», επεσήμανε.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι θα εξεταστεί το θέμα της περικοπής των δαπανών, προσθέτοντας ότι «η φορολογία συνιστά έναν και μόνο τομέα. Αν καταφέρουμε ωστόσο να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή, δεν θα αντιμετωπίζουμε το σημερινό πρόβλημα».

Σχετικά με τον περιορισμό των δαπανών, ανέφερε ότι προβλέπεται σε αρκετούς τομείς, διευκρινίζοντας ότι «θα γίνουν τεράστιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, σε όλα τα είδη απασχόλησης».

«Έχουμε ήδη αποδεσμεύσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Αναμένεται να περικόψουμε τις στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, τις καταναλωτικές δαπάνες του προϋπολογισμού μας και νομίζω ότι όλα τα παραπάνω είναι μείζονος σημασίας», συμπλήρωσε.