Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 06:55

Ιαπωνία: Χαμηλός ο ρυθμός μείωσης των εξαγωγών

Με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα 14 μηνών μειώθηκαν τον Νοέμβριο οι ιαπωνικές εξαγωγές καθώς η ζήτηση από την Ασία στήριξη την ανάκαμψη του κράτους από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση.

Με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα 14 μηνών μειώθηκαν τον Νοέμβριο οι ιαπωνικές εξαγωγές καθώς η ζήτηση από την Ασία στήριξη την ανάκαμψη του κράτους από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν 6,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο χαμηλότερος ρυθμός από τον Σεπτέμβριο του 2008, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Τόκιο. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα οι εξαγωγές – εποχιακώς προσαρμοσμένες – αυξήθηκαν 4,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2002.

Διεθνώς, οι επενδύσεις των κυβερνήσεων τόνωσαν τη ζήτηση για αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά αγαθά που κατασκευάζουν οι εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Fuji Heavy Industries Ltd. και της Elpida Memory Inc.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν 16,8% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μικρότερη μείωση σε 12 μήνες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου. Η Ιαπωνία εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα για δέκατο συνεχόμενο μήνα φθάνοντας στα 373,9 δισ. γιέν (4,1 δισ. δολ.).

Οι εξαγωγές της χώρας βελτιώνονται παρά την ισχυροποίηση του γιέν που μειώνει την αξία των κερδών των ιαπωνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 90,41 ανά δολάριο στις 9:57 π.μ. στο Τόκιο από 90,46 που ήταν πριν από την ανακοίνωση. Στις 27 Νοεμβρίου το γιέν διαπραγματεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών έναντι του αμερικανικού δολαρίου φθάνοντας στα 84,83. Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε σήμερα άνοδο 0,6%.

Οι εξαγωγές στην Κίνα και την Ασία αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2008. Οι εξαγωγές στην Ασία ισχυροποιήθηκαν 4,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι μείωσης 155 τον Οκτώβριο. Οι εξαγωγές στην Κίνα, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ιαπωνίας, αναρριχήθηκαν 7,8%, έναντι μείωσης 14,4% τον προηγούμενο μήνα.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν 7,9% μετά από μείωση 27,6% τον Οκτώβριο και οι εξαγωγές αυτοκινήτων στη χώρα αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2008, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Οι εξαγωγές στην Ευρώπη μειώθηκαν 15,9% μετά από μείωση 29%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg