«Ο προϋπολογισμός του 2010 αποτελεί το πρώτο και το σημαντικό βήμα προς την ανάταση και την προοπτική και της ελληνικής γεωργίας» τόνισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης τους αγρότες.
«Ο προϋπολογισμός του 2010 αποτελεί το πρώτο και το σημαντικό βήμα προς την ανάταση και την προοπτική και της ελληνικής γεωργίας» τόνισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης τους αγρότες.
«Είναι μακρύς ο δρόμος, οι αγρότες δεν μπορεί να αποτελούν ένα περιθωριακό κοινωνικό στρώμα», υπογράμμισε.
H κ. Μπατζελή επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε «οριζόντια μέτρα», όπως η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 7% σε 11%, συνολικό ποσό 150 εκατ. ευρώ, διάθεση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και στους αγρότες, οι οποίοι θα λάβουν 300 εκατ. ευρώ, αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, το συνολικό ύψος των οποίων υπολογίζεται στα 450 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ανέφερε, η κυβέρνηση πέρασε σε οριζόντια μέτρα για τις ρυθμίσεις. Εξειδικεύοντας τα μέτρα η υπουργός σημείωσε ότι: Ρυθμίζονται ληξιπρόθεσμα χρέη με την διαγραφή των τόκων υπερημερίας και χρέη μέχρι 100.000 για 1 εκατ. στις συμμετοχικές επιχειρήσεις. Το ύψος του ποσού για τους παραγωγούς που θα καταφύγουν μόνον στην ΑΤΕ, φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις ΣΕΑΖ το συνολικό ποσό προς ρύθμιση φτάνει τα 295 εκατ. ευρώ.
Η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ακόμη ότι το ποσοστό της ψηφιοποίησης της χώρας έχει φτάσει κατά μέσο όρο το 68% και δήλωσε ότι στο τέλος Ιανουαρίου του 2010 το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί.
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε τους δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης αγρότες να σπεύσουν να υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και τόνισε ότι το υπουργείο θα ενισχύσει όλους εκείνους τους μηχανισμούς για να μη χαθεί ο δημόσιος πλούτος και η περιουσία των αγροτών. «Διακυβεύεται η περιουσία, γιατί είχαμε παραλάβει το απόλυτο τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 25 και 26 Ιανουαρίου ανοίγει ένας κοινωνικός διάλογος με την ΟΚΕ σε βασικά ζητήματα πολιτικών του νέου γενικού αγροτικού μοντέλου το οποίο θα περάσει η κυβέρνηση.
Ο διάλογος αφορά: Διαχείριση αγροτικής γης, διαχείριση πόρων, ανασυγκρότηση ΕΛΓΑ, ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, χρήση και ποιότητα των κόστων εισροών μεταξύ των οποίων των φυτοφαρμάκων.
Εν τω μεταξύ, η υπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για την πολιτική της επισημαίνοντας ότι το αγροτικό εισόδημα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat μειώθηκε κατά 16% και η αξία της αγροτικής παραγωγής κατά 17%, μια μείωση που ισοδυναμεί με απώλεια αγροτικού εισοδήματος κατά 1,5 δισ. ευρώ.
«Πώς γίνεται να αυξάνουν οι δαπάνες του Προϋπολογισμού μέσα σε έξι χρόνια όταν οι ενισχύσεις μένουν στάσιμες; Γιατί τόση αδιαφορία, την ώρα που υποθηκευόταν το μέλλον, να χρεώνονται αγροτικά νοικοκυριά;» διερωτήθηκε.
Αναφερόμενη στο «πακέτο» των αποζημιώσεων του περασμένου Ιανουαρίου των 486 εκατ. ευρώ που - όπως είπε - κάποιοι θέλουν να επαναληφθεί ενώ μας εξέθεσε στην ΕΕ, υπογράμμισε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δημιουργήσει, με τα μέτρα στήριξής της, πολλαπλές ταχύτητες και ανισότητες στην ελληνική ύπαιθρο και τους αγρότες, ούτε να επανεθνικοποιήσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
«Δεν θέλουμε αγρότες επαίτες, ούτε στελέχη, που χρησιμοποιούν την αγροτική ταυτότητα για την κατοχύρωσή τους στον πολιτικό τους χώρο» σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ