Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 06:15

Πάνω από τα 73 δολ. το αργό

Ελαφρά διαφοροποίηση πάνω από τα 73 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο πριν από την σύσκεψη του ΟΠΕΚ στην Αγκόλα, όπου τα μέλη του αναμένεται να αποφασίσουν τη διατήρηση της παραγωγής.

Ελαφρά διαφοροποίηση πάνω από τα 73 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο πριν από την σύσκεψη του ΟΠΕΚ στην Αγκόλα, όπου τα μέλη του αναμένεται να αποφασίσουν τη διατήρηση της παραγωγής.

Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 73 δολ. το βαρέλι καθώς ο ΟΠΕΚ, ο οποίος αντλεί το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως «δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει» τις ποσοστώσεις παραγωγής, δήλωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αli al-Naimi. Τα διϋλισμένα αποθέματα στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, μειώθηκαν κατά πάσα πιθανότητα, καθώς ο ψυχρός καιρός κινήθηκε προς τα βόρεια της χώρας, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 73,66 δολ. το βαρέλι, 6 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 10:39 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαια Ιανουαρίου, που έληξαν χθες, υποχώρησαν 89 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 72,47 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει άνοδο περίπου 65% φέτος καθώς η δέσμευση του ΟΠΕΚ το 2008 να μειώσει την παραγωγή κατά 4,2 εκατ. βαρέλια εφαρμόστηκε. Τα 12 μέλη του Οργανισμού διατήρησαν αμετάβλητη για τρίτη φορά την παραγωγή κατά τη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο.

Το πετρέλαιο υποχώρησε 1,2% χθες μετά την ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, περιορίζοντας την όρεξη των επενδυτών για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Το δολάριο των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών μηνών έναντι του ευρώ στις 10:26 π.μ. στο Τόκιο από 1,4275 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη.

Το μπρεντ για παράδοση Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 72,80 δολ. το βαρέλι, 19 σεντς χαμηλότερα στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 10:47 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 76 σεντς, ποσοστό 1%, κλείνοντας στα 72,99 δολ. το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: Bloomberg