Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των βουλγαρικών τραπεζών στα τέλη του 2009 θα προσεγγίσουν το 6% περίπου του συνολικού χαρτοφυλακίου πιστώσεών τους, αλλά οι τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητική κεφαλαιοποίηση προκειμένου να ανταποκριθούν στο μέγεθος αυτό, υποστηρίζει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των βουλγαρικών τραπεζών στα τέλη του 2009 θα προσεγγίσουν το 6% περίπου του συνολικού χαρτοφυλακίου πιστώσεών τους, αλλά οι τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητική κεφαλαιοποίηση προκειμένου να ανταποκριθούν στο μέγεθος αυτό.
Τα παραπάνω υποστηρίζει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, κ. Ιβάν Ίσκροβ, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τους βασικούς δείκτες αξιολόγησης (όπως η κερδοφορία, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου πιστώσεων, η κεφαλαιακή επάρκεια και η ρευστότητα) το 2009 ήταν καλή χρονιά για το τραπεζικό σύστημα. Ανεξάρτητα από το γεγονός πως το 2009 υπήρξε αύξηση των εκπρόθεσμων και των μη εξυπηρετουμένων δανείων από 2,4% σε 6% περίπου, το βουλγαρικό τραπεζικό σύστημα δημιούργησε πολύ ισχυρούς μηχανισμούς απορρόφησης των κραδασμών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση, επεσήμανε ο κ. Ίσκροβ.
Τα κέρδη του τραπεζικού τομέα το 2009 προβλέπεται να διαμορφωθούν στο επίπεδο των 700 εκατ. λεβ ή στο 50% των αντίστοιχων του 2008. Παράλληλα, η ρευστότητα του συστήματος διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 20%, ενώ η κεντρική τράπεζα δεν επέτρεψε τη διανομή μερίσματος στους μετόχους των τραπεζικών ιδρυμάτων τόσο στις αρχές όσο και στα μέσα του 2009. Επίσης η κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος αυξήθηκε από 14% περίπου στα τέλη του 2008 σε 17% περίπου στα τέλη του 2009. Ο κ. Ίσκροβ απέφυγε να δεσμευτεί με προβλέψεις αναφορικά με το πότε η Βουλγαρία θα είναι έτοιμη να θέσει υποψηφιότητα για τη συμμετοχή της στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών ΙΙ.
Balkan Markets Daily