Η οικονομική και όχι η πολιτική επιστήμη θα δώσει τη λύση στη μάχη κατά τον κλιματικών αλλαγών το 2010, σύμφωνα με τον Πιέρ Μπράινκον, αρθρογράφο του Reuters.
Η οικονομική και όχι η πολιτική επιστήμη θα δώσει τη λύση στη μάχη κατά τον κλιματικών αλλαγών το 2010, σύμφωνα με τον Πιέρ Μπράινκον, αρθρογράφο του Reuters. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους ο πλανήτης έχει «συμφέρον» να γίνει πιο πράσινος.
Πρώτον, η υψηλή τιμή του πετρελαίου, η οποία δίνει ώθηση στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μετά τον Ιούνιο, το αργό κυμαίνεται στα υψηλά επίπεδα των 64-80 δολαρίων το βαρέλι και δεν αναμένεται να πέσει κάτω από αυτά. Η ζήτηση στις αναδυόμενες οικονομίες –όπως η Κίνα και η Ινδία– είναι ένας από τους λόγους που το πετρέλαιο θα εξακολουθεί να θεωρείται ακριβός ενεργειακός πόρος και το 2010.
Δεύτερον, η χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου, η οποία ευνοεί την κατασκευή περισσότερων εργοστασίων που λειτουργούν με φυσικό αέριο, τα οποία επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον από τα εργοστάσια που λειτουργούν με άνθρακα. Η πλεονάζουσα προσφορά φυσικού αερίου αναμένεται να συνεχιστεί και το 2010, ενώ στο «παιχνίδι» αναμένεται να μπουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Τρίτον, εντατικοποίηση της έρευνας και αύξηση των επιδοτήσεων για καθαρές μορφές ενέργειας. Η επικέντρωση στις εγχώριες ανάγκες κάθε χώρας θα είχε ως αποτέλεσμα πιο αποφασιστική κρατική σχεδίαση που θα διασφαλίσει το χαμηλότερο κόστος και τον πιο ανταγωνιστικό χαρακτήρα των ΑΠΕ.
Τέταρτον, η επιβολή φόβητρων, τα οποία ίσως μπορούν να πετύχουν αυτά που η διπλωματία δεν μπορεί. Η πρόταση για επιβολή «φόρου άνθρακα» στις εισαγωγές –την οποία η ΕΕ αντιμάχεται σθεναρά– ίσως θα ανάγκαζε την Κίνα να δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών της προκειμένου να αποτρέψει έναν τέτοιο φόρο.
Τέλος, η νέα αύξηση της τιμής του άνθρακα μετά τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης. Τα μέτρα που δρομολογούνται σε διάφορα πλούσια κράτη πρόκειται να οδηγήσουν ακόμη υψηλότερα τις τιμές του άνθρακα κατά την ανταλλαγή των δικαιωμάτων εκπομπών.