Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009 05:46

Εβδομη ημέρα ανόδου για το αργό

Ανοδικά για έβδομη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο καθώς ο ψυχρός καιρός στις ΗΠΑ αύξηση τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης. Οι τιμές οδεύουν να σημειώσουν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 1999 εν μέσω αισιοδοξίας ότι η κατανάλωση θα ανακάμψει καθώς η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται.

Ανοδικά για έβδομη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο καθώς ο ψυχρός καιρός στις ΗΠΑ αύξηση τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης. Οι τιμές οδεύουν να σημειώσουν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 1999 εν μέσω αισιοδοξίας ότι η κατανάλωση θα ανακάμψει καθώς η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται.

Χθες το πετρέλαιο έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων εν μέσω ανησυχιών ότι οι ταραχές στο Ιράν – τη δεύτερη σε μέγεθος χώρα-μέλους του ΟΠΕΚ – θα επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή. Ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο επίσης ώθησαν υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο έως 57 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 79,85 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια στις 10:43 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκαν στα 79,66 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές του αργού σημείωσαν φέτος άνοδο 79% και την τελευταία δεκαετία σημείωσαν τριπλάσια άνοδο.

Στις 20 Ιανουαρίου του 2009 οι τιμές του αργού υποχώρησαν έως τα 32,70 δολ. το βαρέλι, καθώς η ύφεση περιόρισε τη ζήτηση και άγγιξαν τα 82 δολ. το βαρέλι στις 21 Οκτωβρίου. Πέρυσι το πετρέλαιο αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στα 147,27 δολ. το βαρέλι.

Το αργό πετρέλαιο ενδέχεται να σημειώσει άνοδο 37% το 2010 φθάνοντας κατά μέσον όρο τα 85 δολ. το βαρέλι, από τα περίπου 62 δολ. φέτος, σύμφωνα με τους αναλυτές εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής της Barclays Capital, σε χθεσινή έκθεση.

Τα συμβόλαια πετρελαίου θέρμανσης στη Νέα Υόρκη έχουν σημειώσει αυτόν τον μήνα άνοδο 5% εν μέσω προβλέψεων για ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες. Τα συμβόλαια για παράδοση Ιανουαρίου, τα οποία λήγουν σήμερα, διαπραγματεύθηκαν στα 2,12 δολ. το γαλόνι, 1,07 σεντς υψηλότερα, ποσοστό 0,5%, στις 9:37 π.μ. στη Σιγκαπούρη.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν για τέταρτη εβδομάδα φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ.

Οι εταιρείες στις ΗΠΑ επεκτάθηκαν περισσότερο από τις εκτιμήσεις τον Δεκέμβριο καθώς οι παραγγελίες και η απασχόληση αυξήθηκε, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Institute for Supply Management-Chicago Inc. Το βαρόμετρο επιχειρηματικότητας του Ινστιτούτου αυξήθηκε στο 60, επίπεδα στα οποία είχε αναρριχηθεί από τον Ιανουάριο του 2006, από 56,1 που ήταν τον Νοέμβριο. Ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη.

Το μπρεντ για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο έως 71 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 78,74 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 10:30 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 78,59 δολ. το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: Bloomberg