ΑΠΤΑ ήταν και πέρυσι τα αποτελέσματα της εφαρμογής της καινούργιας ΚΑΠ στην εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Πέραν των όποιων δυσμενών καιρικών συνθηκών, το 2007 -για δεύτερη συνεχή χρονιά- σημαδεύτηκε από κάμψη του όγκου παραγωγής και εγκατάλειψη καλλιεργειών, ιδίως σε πρώην επιδοτούμενα προϊόντα. Στα προϊόντα που θίχθηκαν από τις ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ, η «βουτιά» στην παραγωγή ήταν πέρυσι θεαματική.
ΑΠΤΑ ήταν και πέρυσι τα αποτελέσματα της εφαρμογής της καινούργιας ΚΑΠ στην εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Πέραν των όποιων δυσμενών καιρικών συνθηκών, το 2007 -για δεύτερη συνεχή χρονιά- σημαδεύτηκε από κάμψη του όγκου παραγωγής και εγκατάλειψη καλλιεργειών, ιδίως σε πρώην επιδοτούμενα προϊόντα.
Στα προϊόντα που θίχθηκαν από τις ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ, η «βουτιά» στην παραγωγή ήταν πέρυσι θεαματική, ενώ η αποσύνδεση των κοινοτικών ενισχύσεων από τον όγκο της σοδειάς οδήγησε σε περιορισμό της καλλιεργητικής προσπάθειας σε μια σειρά άλλα προϊόντα. Οι δυσμενείς ρυθμίσεις του νέου κοινοτικού καθεστώτος στη ζάχαρη είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση στο μισό σχεδόν της παραγωγής ζαχαρότευτλων, ενώ στον καπνό σημειώθηκε περαιτέρω συρρίκνωση της καλλιέργειας, η οποία πλέον «φυτοζωεί» στη χώρα μας.
Υποχώρηση καταγράφεται στο σύνολο σχεδόν της παραγωγής δημητριακών (σκληρό στάρι, μαλακό στάρι, καλαμπόκι), όπου οι καλλιεργητές τους δεν κατάφεραν να «γευτούν» το ράλι των διεθνών τιμών των δημητριακών, ενώ υποχώρησαν περαιτέρω οι καλλιέργειες βαμβακιού και σταφίδας.
Η κάμψη στο κρασί θεωρείται μάλλον συγκυριακή, η παραγωγή του οποίου θα επηρεαστεί πάντως από το νέο κοινοτικό καθεστώς του οίνου, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου φέτος.
Οπως επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται και η λειτουργία του νέου κοινοτικού καθεστώτος στα νωπά και μεταποιημένα φρουτολαχανικά, που τέθηκε σε εφαρμογή από την πρώτη του νέου έτους. Η καλλιέργεια και παραγωγή φρουτολαχανικών παρουσιάζει μια σταθερότητα κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια και γι' αυτό αναμένονται με ενδιαφέρον οι επιπτώσεις των νέων ρυθμίσεων.
Στο ελαιόλαδο σημειώνεται σταθερή κάμψη της παραγωγής, που όμως αποδίδεται στο ότι πλέον τα στοιχεία είναι πραγματικά και όχι «φουσκωμένα» για την είσπραξη των κοινοτικών επιδοτήσεων, όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Με άλλα λόγια, το 2007 επιβεβαιώθηκαν όλες οι προβλέψεις ότι για καλλιέργειες που με το προηγούμενο κοινοτικό καθεστώς οι κοινοτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αγροτικού εισοδήματος, η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και η αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή θα οδηγούσε σε εγκατάλειψη καλλιεργειών και κάμψη της παραγωγής.
Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι εάν υπάρχει στροφή σε άλλου είδους καλλιέργειες και προϊόντα με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Μια τάση, που μέχρι στιγμής σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις γίνεται εμφανής, ενώ η μείωση του αγροτικού πληθυσμού και η συρρίκνωση του γεωργικού εισοδήματος συνεχίζεται.
Κτηνοτροφία
Στον κτηνοτροφικό τομέα και παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που σημειώθηκαν στη διάρκεια του 2007, ο όγκος της παραγωγής εμφανίζεται σχεδόν αμετάβλητος, με μικρές μόνο μειώσεις. Η επικείμενη αύξηση της εθνικής ποσόστωσης παραγωγής στο αγελαδινό γάλα, η οριστική κατοχύρωση της φέτας και το ενδεχόμενο κάποιων αυξήσεων στις τιμές παραγωγού, πιθανόν να αντισταθμίσουν εν μέρει τη σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας των ζωοτροφών, και τη συνεχή κάμψη του κτηνοτροφικού εισοδήματος.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ