Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2008 15:47

PwC: Σημαντικά κενά στην πληροφόρηση για τον ασφαλιστικό κλάδο

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της PricewaterhouseCoopers (PwC), οι ασφαλιστικοί αναλυτές από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ασία και την Αυστραλία εντοπίζουν σημαντικά κενά στην πληροφόρηση που θεωρούν σημαντική για τη δουλειά τους και την επάρκεια των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών πληροφοριών για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Αυτό το «χάσμα επάρκειας» - η διαφορά δηλαδή που υφίσταται ανάμεσα στην δική τους αντίληψη για την χρησιμότητα και την επάρκεια των πληροφοριών - είναι ιδιαιτέρως έντονο στις χώρες που απαιτείται να συντάσσουν εκθέσεις σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ), σε βαθμό μάλιστα που οι αναλυτές ασφαλειών ζωής στην Ευρώπη αγνοούν κατά πολύ τις καταστάσεις ΔΠΧΠ και, αντ’αυτών, χρησιμοποιούν δημοσιοποίηση της Ενσωματωμένης Αξίας (Embedded Value).

Ωστόσο, η προτίμηση της Ενσωματωμένης Αξίας (ΕΑ) συνοδεύεται από κάποιες επικρίσεις και οι αναλυτές δηλώνουν ότι επιθυμούν μεγαλύτερη συνοχή και υποστήριξη στις βασικές υποθέσεις διοίκησης

Οι Αμερικανοί αναλυτές εμφανίζονται πιο ικανοποιημένοι με το εθνικό σύστημα πληροφόρησής τους, τις αμερικανικές Γενικά Αποδεκτές Λογιστικές Αρχές (GAAP), και ιεραρχούν το «χάσμα επάρκειας» τους σε χαμηλότερο επίπεδο από τους ομολόγους τους στον υπόλοιπο κόσμο. Η έρευνα διαπίστωσε ακόμη ότι η προσέγγιση των αναλυτών ασφαλειών ζωής στις ΗΠΑ διαφέρει σημαντικά από άλλα μέρη του κόσμου, καθώς χρησιμοποιούν μεγέθη GAAP ως την πρωτεύουσα βάση προτύπων αποτίμησης.

Συνολικά, η έρευνα αποκαλύπτει ότι καμία από τις τρέχουσες βάσεις της ασφαλιστικής χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, είτε πρόκειται για τις αμερικανικές GAAP, είτε για τα ΔΠΧΠ, ή για τις ΕΑ, δεν έχει την απόλυτη υποστήριξη των ασφαλιστικών αναλυτών.

Ο κ. Ian Dilks, επικεφαλής του κλάδου των ασφαλίσεων παγκοσμίως της PricewaterhouseCoopers, δήλωσε: «Σε απάντηση του εγγράφου διαβούλευσης του Συμβουλίου Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΣΔΛΠ), οι ασφαλιστικοί αναλυτές απαιτούν σαφώς μεγαλύτερη συνοχή και συγκρισιμότητα των λογιστικών παρουσιάσεων και δημοσιοποιήσεων. Οι Αμερικανοί αναλυτές εμφανίζεται να αισθάνονται ότι τα στοιχεία που παρέχονται κατά τις αμερικανικές GAAP, στις οποίες έχουν συνηθίσει, παρέχουν μια εύλογα σταθερή πλατφόρμα αξιολόγησης ενός ασφαλιστή και σύγκρισης της απόδοσής του, συγκριτικά με τους ομοτίμους του και τα προηγούμενα έτη.

»Τα τρέχοντα ΔΠΧΠ, ωστόσο, εμφανίζεται να στερούνται της, ύψιστης σημασίας, συνοχής που διαθέτουν οι αντίστοιχες αμερικανικές GAAP. Η εφαρμογή ενός κοινού πλαισίου αποτελεί έναν από τους πρόδηλους στόχους της προγραμματισμένης Φάσης ΙΙ των ΔΠΧΠ. Σε τελική ανάλυση, οι αναλυτές προτιμούν τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα από την ακαδημαϊκή καθαρότητα και, παρόλο που αυτό αποτελεί πρόκληση για τις εταιρείες και για τους φορείς καθορισμού προτύπων, ο ρεαλισμός των επενδυτικών επαγγελματιών δεν προσφέρει ευρύ πεδίο αντιπαράθεσης και συναίνεσης για τον καλύτερο τρόπο πορείας προς τα εμπρός. Συνεργαζόμενος με τους φορείς καθορισμού προτύπων, ο κλάδος μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη μεγαλύτερης συγκρισιμότητας».

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος, Partner, υπεύθυνος ασφαλιστικών εταιρειών της PricewaterhouseCoopers Ελλάδος, δήλωσε: «Δυστυχώς, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καλύτερη και το ’χάσμα επάρκειας’ αναμένεται να είναι ευρύτερο από τους περισσότερους Ευρωπαίους ομολόγους μας. Η πλειονότητα των ασφαλιστικών εταιρειών που λειτουργούν στην Ελλάδα συνεχίζουν να εκθέτουν τα αποτελέσματά τους σύμφωνα με τις ελληνικές GAAP, αντί των ΔΠΧΠ, κι αυτό καθιστά τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα ακόμη δυσκολότερη λόγω των εγγενών ελλείψεων του υπάρχοντος εθνικού συστήματος πληροφόρησης και της έλλειψης χρήσιμων και σχετικών δημοσιοποιήσεων στην αγορά.»