Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2008 00:01

Με κέρδη η Ευρώπη

ΗΜΕΡΑ κερδών ήταν η χθεσινή για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στη Γουόλ Στριτ ακόμη μία συνεδρίαση σημαδεύθηκε από συνεχείς μεταπτώσεις στην ψυχολογία των επενδυτών και εναλλαγές στο πρόσημο των δεικτών. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πάντως οι φόβοι για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας ώθησαν τους επενδυτές στο καταφύγιο των «αμυντικών» μετοχών, όπως είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βιομηχανίες τροφίμων.

ΗΜΕΡΑ κερδών ήταν η χθεσινή για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στη Γουόλ Στριτ ακόμη μία συνεδρίαση σημαδεύθηκε από συνεχείς μεταπτώσεις στην ψυχολογία των επενδυτών και τελική υποχώρηση των δεικτών. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πάντως οι φόβοι για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας ώθησαν τους επενδυτές στο καταφύγιο των «αμυντικών» μετοχών, όπως είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βιομηχανίες τροφίμων.

Οι αμερικανικές μετοχές παρουσίαζαν κατά το άνοιγμα σημαντικά κέρδη, καθώς οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά την είδηση για αλλαγές στα διευθυντικά κλιμάκια της Βear Stearns και της αλυσίδας Starbucks. Στη συνέχεια όμως η ανακοίνωση των αποθαρρυντικών μηνυμάτων από την αγορά στέγης επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για διολίσθηση της οικονομίας στην ύφεση, ωθώντας τους δείκτες στο κόκκινο. Ο δείκτης εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών έκανε βουτιά 2,6% το Νοέμβριο, όταν οι οικονομολόγοι ανέμεναν υποχώρησή του κατά 0,7%. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 19,2% τους τελευταίους 12 μήνες.

Αρνητικά λειτούργησε και η φημολογία ότι η Countrywide απειλείται με πτώχευση. Η διάψευση των πληροφοριών από την εταιρεία ωστόσο βελτίωσε σε κάποιο βαθμό το επενδυτικό κλίμα, όχι όμως για πολύ. Μία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης Dow Jones, Nasdaq και S&P 500 είχαν απώλειες περίπου 0,7% .

Σε επίπεδο μετοχών της ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε η Countrywide, η οποία είδε τη μετοχή της να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως και 24%. Στον αντίποδα σημαντικά κέρδη είχε η Pepsico, η φαρμακοβιομηχανία Merck & Co και η Exelon Corp.

Στη Γηραιά Ήπειρο o πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst ενδοσυνεδριακά κατέγραφε άνοδο έως και 1,4%. Οι αρνητικές ειδήσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ωστόσο περιόρισαν τα αρχικά κέρδη με αποτέλεσμα ο δείκτης να κλείσει τελικά ενισχυμένος κατά 0,7% στις 1.467 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,33%, στο Παρίσι ο CAC 40 είχε κέρδη 0,79%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,42%. Στους μεγάλους κερδισμένους της συνεδρίασης περιλαμβάνονται οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών Roche και Novartis.

Στο Τόκιο, ο Nikkei έκλεισε στο +0,19%.