Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2008 09:02

Αυστραλία: Αύξηση των λιανικών πωλήσεων το Νοέμβριο

ΑΥΞΗΣΗ για έκτο μήνα τον Νοέμβριο σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλίας, καθώς η απασχόληση αυξήθηκε πάνω από τις δαπάνες των καταναλωτών, οδηγώντας το νόμισμα της χώρας υψηλότερα καθώς εικάζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ενδέχεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,8% έναντι του Οκτωβρίου, όταν είχαν σημειώσει άνοδο 0,3% (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο 16 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλέπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα σημειώσουν αύξηση 0,5%.

Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε στα 88,29 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 4:30 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 87,94 σεντς, πριν από την ανακοίνωση για τις λιανικές πωλήσεις. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας σημείωσε άνοδο 0,9%. Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν 0,7%.

Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων αντικατοπτρίζει απροσδόκητη αύξηση των εγκρίσεων κατασκευής κτιρίων στην Αυστραλία, όπου αναρριχήθηκε τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών το Νοέμβριο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση.