Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2008 09:29

Βουλγαρία: Δημοπράτηση μεγάλων οδικών έργων

Ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου κατασκευής τμήματος μήκους 67 χιλ. του εθνικού οδικού άξονα Maritsa θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δήλωσε χθες ο διευθυντής του ταμείου «Εθνικών Οδικών Υποδομών» της Βουλγαρίας, κ. Βεσελίν Γκεοργκίεβ.

Η ολοκλήρωση του έργου, μέσω του οποίου θα συνδεθεί ο εθνικός οδικός άξονας Trakia με τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση από το ταμείο συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μεταφορές», Το τμήμα του αυτοκινητόδρομου που ξεκινάει από το 5ο χιλ. του Trakia (Orizovo) και καταλήγει στο Harmanli (72ο χιλ.) είναι κατανεμημένο σε 4 σύνολα., ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής του έχει αρχικά υπολογιστεί στο επίπεδο των 208 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, έως το τέλος του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί και η προκήρυξη του διαγωνισμού επιλογής αναδόχου για την κατασκευής του τμήματος του οδικού άξονα Struma κατά μήκος της περιοχής Kresnensko. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί επίσης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μεταφορές» και οι αρχικές εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος του σε 600 εκατ. ευρώ. Το συνολικό μήκος του τμήματος του αυτοκινητόδρομου είναι 138 χιλ., ενώ η κατασκευή του εγκρίθηκε οριστικά από το υπουργείο περιβάλλοντος και υδάτινων πόρων της Βουλγαρίας στις 4 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Γκεοργκίεβ το συνολικό κόστος του έργου ενδέχεται να αυξηθεί κατά 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να διασφαλιστεί το περιβάλλον της περιοχής.

Balkan Markets Daily